Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia strânge imigranţii de pe insulele aflate lângă coasta turcească

kos.jpg

Sursa imaginii: 
ft.com

Grecia strânge imigranţii de pe insulele aflate lângă coasta turcească. Peste 2.000 de refugiaţi au ajuns în portul Pireu la bordul unui feribot închiriat de guvernul grec. Este al doilea transport, în ultimele 48 de ore.

Mulţi dintre aceşti oameni nu vor să rămână în Grecia, ci vor să ajungă în Occident. În drumul lor, trec prin Macedonia, ţară ce a devenit cel mai fierbinte punct de pe harta Europei. Guvernul de la Skopje a declarat stare de urgenţă de două zile şi ameninţă că va trimite armata la frontiera cu Grecia.

Guvernul grec încearcă să scadă din presiunea la care sunt supuse insulele din Marea Egee, aflate în apropiere de Turcia, care au fost luate cu asalt în plin sezon turistic de mii de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu. Cei mai mulţi dintre imigranţi nu vor să rămână în Grecia, unde autorităţile sunt nu pregătite să facă faţă unei astfel de crize. Drumul acestor imigranţi spre libertate trece prin Macedonia, unde alte câteva mii de refugiaţi au forţat punctul de trecere a frontierei, după ce vameşii macedoneni le refuzaseră accesul în ţară. Forţele de ordine au intervenit imediat cu gazele lacrimogene.