Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul belgian califică drept "atac terorist" faptele comise de un bărbat înarmat într-un tren francez

arras.jpg

Sursa imaginii: 
guardian.com

Premierul belgian Charles Michel a calificat vineri drept "atac terorist" faptele comise de un bărbat înarmat care a rănit două persoane într-un tren francez care făcea legătura între Amsterdam și Paris, relatează AFP.

"Condamn atacul terorist din trenul Thalys și îmi exprim solidaritatea cu victimele", a scris Michel pe contul său de Twitter.

Premierul belgian a convocat imediat Comitetul strategic pentru informații și securitate în vederea evaluării nivelului amenințării teroriste, potrivit agenției de presă Belga, care a citat un purtător de cuvânt al guvernului.

Michel, împreună cu ministrul de interne Jan Jambon, a cerut întărirea măsurilor de securitate, potrivit aceleiași surse. El a avut de asemenea o convorbire la telefon cu președintele francez Francois Hollande.

Un bărbat înarmat a deschis focul vineri într-un tren de mare viteză care circula între Amsterdam și Paris, rănind două persoane, atacatorul fiind în cele din urmă imobilizat de pasageri americani și predat poliției în gara Arras (nordul Franței).

Un purtător de cuvânt al companiei de căi ferate franceze a precizat că atacatorul avea asupra sa arme albe și arme de foc.

"Avem doi răniți, însă niciunul nu este în pericol de moarte. O persoană a fost rănită de gloanțe, iar o alta cu o armă albă", a declarat Fabienne Buccio, prefectul regiunii, la postul de radio France Info.

Potrivit unei surse apropiate de acest dosar, bărbatul rănit de gloanțe a fost transportat cu elicopterul la un spital din Lille (nord), în timp ce a doua victimă a fost rănită cu un cutter la nivelul cotului și are o plagă superficială. Suferind de asemenea și de o fractură de deget, această a doua persoană a fost spitalizată la Arras.

Atacatorul a fost imobilizat de doi militari americani care l-ar fi auzit că își reîncarcă o armă în toaletă, conform primelor elemente ale anchetei. El se afla în posesia unei arme de atac kalașnikov, a unui pistol automat, a două încărcătoare și a unui cutter, potrivit unei surse polițienești. Bărbatul a fost reținut și pus în arest.

Potrivit unor surse din cadrul poliției, suspectul se afla în evidențele serviciilor de informații franceze, mai notează AFP.

Conform primelor elemente ale anchetei, el este marocan sau de origine marocană și ar avea 26 de ani. Parchetul antiterorism de la Paris a preluat ancheta în acest caz.

Starea civilă a atacatorului trebuie încă verificată, iar dacă identitatea sa este confirmată, atunci ar fi vorba de un bărbat care se afla în evidențele serviciilor secrete privind persoanele având legături cu terorismul, dar care nu sunt neapărat sub supraveghere, au subliniat aceleași surse. Sute de persoane fac obiectul unei astfel de fișe.

Franța se află în stare de alertă după atacurile islamiste din luna ianuarie de la Paris și din împrejurimi, soldate cu 17 morți.