Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie și Iranul își redeschid duminică simultan ambasadele

iran.jpeg

Sursa imaginii: 
skynews.com

Marea Britanie și Iranul își redeschid simultan ambasadele duminică în timpul unei vizite la Teheran a ministrului de externe britanic Philip Hammond, confirmând astfel normalizarea treptată a relațiilor dintre cele două țări, relatează France Presse.

Philip Hammond "se va afla la Teheran pe 23 și 24 august (duminică și luni) pentru a redeschide ambasada britanică", după patru ani de la închiderea sa, a anunțat Foreign Office într-un comunicat.

Această vizită este prima efectuată de un șef al diplomației britanice în Iran din 2003. Ea are loc după o serie de alte vizite ale unor miniștri europeni la Teheran după semnarea la 14 iulie a unui acord istoric privind dosarul nuclear iranian.

Redeschiderea ambasadei de la Teheran "va fi marcată de o ceremonie la care vor participa ministrul de externe Philip Hammond, noul însărcinat cu afaceri britanic Ajay Sharma și reprezentanți ai Ministerului de Externe iranian", a precizat Ministerul de Externe britanic.

Ambasada Iranului la Londra "va fi redeschisă de asemenea pe 23 august", se menționează în comunicat.

Ambasada Marii Britanii la Teheran a fost închisă în noiembrie 2011 după ce zeci de manifestanți islamiști au pătruns în incinta reprezentanței diplomatice, au spart geamuri cu pietre, au incendiat o mașină și au ars drapelul britanic în semn de protest față de sancțiunile decise de Londra împotriva Iranului din cauza programului său nuclear controversat. În același timp a fost închisă și ambasada Iranului din capitala britanică.

"Redeschiderea ambasadelor noastre reprezintă o etapă cheie în îmbunătățirea relațiilor noastre bilaterale", a declarat Philip Hammond într-un comunicat.

"În primul rând dorim să ne asiguram că acordul nuclear este un succes, în special prin încurajarea comerțului și a investițiilor odată ce sancțiunile (împotriva Iranului) vor fi ridicate", a mai spus el.

"Marea Britanie și Iranul trebuie să fie de asemenea gata să discute despre provocările cu care ne confruntam — terorismul, stabilitatea regională, extinderea (organizației) Statul Islamic în Siria și Irak, lupta împotriva traficului de droguri și imigrația", a mai spus șeful diplomației britanice.