Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis respinge acuzațiile RISE Project : “Veniturile din chirii se regăsesc integral în declarațiile de avere“

Administrația Prezidențială respinge acuzațiile publicate de jurnaliștii de investigație de la Rise Project privind sumele din chirii care nu ar fi fost declarate de Klaus Iohannis.

    Jurnaliștii susțin că au descoperit că veniturile din chirii pe care Klaus Iohannis le-a consemnat în declarațiile de avere –și anume 35 de mii de euro, în perioada 2005-2008, sint mai mici cu 115.000 de euro decât sumele din contractele pentru închirierea proprietăților sale imobiliare.

În replică, Administrația Prezidențială precizează într-un comunicat că toate veniturile obținute de șeful statului din închirierea imobilelor se regăsesc integral în declarațiile de avere, conform Mediafax.

Jurnaliștii de la Rise Project susțin că Iohannis ar fi declarat venituri mai mici din chirii. Jurnaliștii de investigație au scris că între veniturile din chirii pe care Klaus Iohannis le-a consemnat în declarațiile de avere, în perioada 2004-2007, și sumele care figurează în contractele semnate pentru închirierea proprietăților sale imobiliare este o diferență de 115.000 de euro. Astfel, din contracte ar reieși că în această perioadă Iohannis ar fi încasat din chirii suma de 150.000 de euro, în timp ce în declarațiile de avere acesta consemnează venituri totale din chirii de 35.000 de euro.

De exemplu, potrivit Mediafax, primul dintre contractele de chirie a fost încheiat în noiembrie 2001, cu banca Raiffeisen, iar potrivit acestuia, soții Iohannis și Ioan Baștea, proprietari în cote egale ai unui spațiu comercial situat în centrul Sibiului (strada Nicolae Bălcescu nr. 29), au luat în chirie, pentru cinci ani, o agenție a băncii Raiffeisen, contra unui preț de 20.000 de dolari pe an. În 29 decembrie 2006, contractul a fost reînnoit, printr-un act adițional, fiind prelungit cu zece ani, iar atunci Raiffeisen s-a angajat să plătească anticipat chiria pentru primii trei ani ai noii perioade contractuale: 180.000 de euro.

Jumătate din bani, 90.000 de euro - ar fi trebuit să le revină lui Klaus Iohannis și soției sale, însă această sumă nu s-a regăsit în declarația de avere pe care primarul Sibiului a depus-o în 2008, fiind consemnată o sumă mult mai mică - 16.278 de lei.

 Deasemenea jurnalistii de investigatie mai susțin că diferențe între veniturile menționate în declarația de avere a lui Iohannis și cifrele consemnate în contractele de chirie apar și în cazul cedării folosinței unui apartament cu șase camere, pe care șeful statului îl deține împreună cu soția sa, pe strada Someșului din Sibiu.Astfel, în 25 iunie 2003, sotii  Iohannis au închiriat acest apartament firmei Netex Production din Timișoara, iar din contractul de închiriere ar reieși că actualul președinte și soția sa au încasat de la Netex următoarele sume de bani: 38.800 de lei  în 2004, 38.500 de lei  în 2005 și 42.600 de lei în 2006, însă în declarația de avere Iohannis a menționat, în acești ani, o singură sumă - 19.424 de lei.

Administrația prezidențiala respinge însă toate aceste acuzații iar reacția președinției a fost promptă. ”Nu există nicio sumă provenită din chirii care să nu fi fost declarată din 2004 până în prezent” se precizează într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale. Totodată, din chiriile incasate Klaus Iohannis a achitat toate taxele și impozitele aferente. Toate veniturile au fost menționate în declarațiile de avere depuse succesiv și orice altă modalitate de calcul al acestora constituie doar o speculație, care nu este conformă cu realitatea” se arată în comunicatul de la Cotroceni. Administrația prezidențiala precizează într-un comunicat că toate veniturile obținute de șeful statului din închirierea imobilelor se regăsesc integral în declarațiile de avere.