Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se poate revizui tratatul Schengen?

Mai multe voci din Europa vorbesc  despre revizurea tratatului Schengen de liberă circulație, după ce în ultimele luni, Europa se confruntă cu valuri de refugiați din Orientul Mijlociu și Nordul Africii care ajung pe Mediterană în Grecia și străbat întreaga Europă pentru a merge în Germania și în țările nordice. După incidentul din trenul Paris-Amsterdam unde un presupus terorist se pregătea să deschidă focul în tren, premierul belgian a vorbit din nou despre revizuirea tratatului. Premierul belgian, Charles Michel, un apărător al liberei circulații în Europa, crede că trebuie reintroduse controalele de identitate și controalele bagajelor în trenuri. O declarație importantă, având în vedere de către cine este făcută. Unii politicieni germani sau francezi au ridicat de asemenea problema spunând că acordurile Schengen ar trebui revizuite si ar trebui reintroduse controalele la frontierele interne ale tarilor europene. Renate Weber, europarlamentar, consideră că problema migrației nu are nimic de-a face cu tratatul Schengen și că soluția nu este nicidecum revizuirea acestuia sau ridicarea de

 

Criatian Ghinea, Directorul Centrului de Politici Europene, crede de asemenea că revizuirea tratatului Schengen este o pseudosoluție. În condițiile în care tensiunea crește în Europa, întrebarea este dacă se poate revizui tratatul Schengen. Renate Weber spune că se poate, dar nu este o procedură simplă deloc și, din fericire, Comisia Europeană nu funcționează cu Ordonanțe de Urgență.

 

Cristian Ghinea adaugă că și în acest moment, toate statele membre au posibilitatea să-și închidă frontierele pe o perioada limitată, așa cum prevede tratatul, însă faptul că niciuna nu a cerut acest lucru în mod oficial, demonstrează că discuția este una populistă.

Seful Centrului de Politici Regionale mai crede că dacă România ar fi fost de exemplu în Schengen, ruta de mighrație din Grecia către Germania, s-ar fi simplificat foarte mult, migranții putând trece direct prin Bulgara și România fără să mai ia drumul Macedoniei și al Serbiei.

Tratatul de liberă circulație Schengen a sărbătorit anul acesta 30 de ani de existentă.