Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană: Problema negocierii pe răscumpărare ar trebui clarificată

Autorităţile române trebuie să fie pregătite pentru toate variantele în chestiunea românului răpit în Burkina Faso. O spune la RFI senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe.

Mircea Geoană se întreabă dacă statul român este dispus să intre într-o negociere contra cost, pentru eliberarea unui cetăţean român: "Problema negocierii pe răscumpărare, pentru că asta se întreabă toată lumea, care este politica la noi, cred că ar trebui clarificată într-un fel, poate nu neapărat public, pentru că e un lucru mai sensibil, dar undeva trebuie să spunem: este statul român dispus să intre într-o negociere contra cost, pentru eliberarea unui cetăţean român? Şi de aici încolo trebuie să fim pregătiţi pentru toate variantele, una de negociere, alta eventual poate situaţii mai complicate, în care există posibilităţi ca un cetăţean într-o zonă să fie eliberat la schimb, să spunem, cu alte doleanţe ale răpitorilor".

În opinia fostului şef al diplomaţiei române, "e o situaţie mult mai complicată pe care trebuie să o rezolvăm, sper eu, în condiţii foarte bune pentru românul nostru şi evident pentru toţi cei care-i sunt apropiaţi, familie, prieteni, care în clipa de faţă trec printr-o situaţie pe care n-o dorim nimănui".

Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat sâmbătă o înregistare video cu ostaticul român Iulian Gherguţ, un agent de securitate răpit pe 4 aprilie din nordul Burkina Faso. Bărbatul face apel la familia sa, la firma unde era angajat şi la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa.