Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criza imigranților, modelul sârb

migranti_europa_reuters_marko_djurica.jpg

Image source: 
Reuters Marko Djurica

Serbia a primit laude din partea Uniunii Europene pentru tratamentul corect aplicat în cazul imigranţilor care pătrund pe teritoriul statului balcanic, care nu este stat membru. Ministrul sârb al apărării declara recent că nici un incident nu s-a înregistrat pe teritoriul ţării şi nici un imigrant nu a fost prins făcând ceva ce s-ar putea încadra în vreo operaţiune teroristă.

Cu cel puțin 2000 de oameni care trec zilnic frontiera, Serbia a primit doar un milion de euro ajutor financiar de la Uniunea Europeană pentru a acorda ajutor refugiaților.

Cum au reușit să se descurce autoritățile de la Belgrad, ne explicî Dușan Pârvulovici, un român din Valea Timocului

D.P. Statul sarb a deschis granitele ca sa poata intra imigrantii din Macedonia vecina si la Preshevo a deschis un punct unde poate primii refugiatii, ii inregistreaza si cine vrea sa ceara azil o poate face . Au fost multe cereri de azil dar cei care le-au depus nici nu au mai asteptat raspunsul si au plecat. Realitatea a aratat ca imigrantii mai mult de 3 zile nu raman in Serbia, este o oprire temporara de unde pleaca mai departe spre vestul Europei.

 

Rep: In ce zone sunt concentrati cei mai multi imigranti care ajung in Serbia?

D.P. Cei mai multi sunt in sudul Serbiei, la Preshevo, la granita cu Macedonia. Acolo este primul punct unde atat autoritatile de la Belgrad cat si ONG-urile acorda oamenilor primul ajutor, mancare, apa, medicamente. Apoi mai este punctul din centrul Belgradului dar si cel de la periferie care va putea gazdui cateva mii de imigranti si mai este cel din nordul Serbiei, din provincial Voivodina, la Subotita. Pana acuma UE nu a acordat decat un million de euro ajutor Serbiei pentru a gestiona aceasta criza. Interesant este ca sunt multe ONG-uri care ajuta si chiar populatia care s-a organizat cu mancare, cu haine, cu apa si medicamente, oameni care i-au asteptat pe imigranti in gara sau pe autostrada si le-au oferit acestora ajutorul.

Rep: S-au mobilizat atat ONG-urile cat si oamenii simpli, spuneti dvs….

D.P. Intr-adevar si din cate vedem pana acum la noi este o atmosfera pozitiva. Nu s-a inregistrat nici un incident.

 Rep: Cati imigranti intra in Serbia in fiecare zi?

D.P. Cateva mii pe zi intra si cum va spuneam raman cel mult trei zile in Serbia.

Rep Deci practic Serbia este doar o tara de tranzit pentru acesti oameni…

D.P. Da, si va spuneam si cei care au cerut azil nici macar nu au asteptat raspunsul autoritatilor de la Belgrad, au plecat mai departe spre vestul Europei. Imigrantii nu sunt interesati sa ramana in Serbia, doar o tranziteaza si multumesc statului sarb ca nu le face probleme. Nu e o imagine buna pentru Serbia daca pe nimeni nu intereseaza sa ramana aici.

Rep: Probabil asa se explica faptul ca in Serbia nu s-au inregistrat incidente?

D.P. Da, pana acuma nu e nici un incident.

Rep. Ce se intampla cu un imigrant odata ce ajunge in Serbia?

D.P. Este preluat de o echipa medicala, este inregistrat si apoi i se acorda mancare, apa si medicamente sau adapost peste noapte si se organizeaza transportul pana la Belgrad sau pana la Subotita. …Noi avem si aici in zona Timocului, la granita cu Bulgaria cozi de cateva zeci de persoane. Nimeni nu le face probleme. Merge o patrula de politie cu ei pana la punctul de preluare. La iesirea din Serbia spre Ungaria apar probleme pentru ca autoritatile maghiare au ridicat acel gard de sarma dar pe care imigrantii il rup ca sa fuga in Ungaria… exista insa si trafic la negru cu aceste persoane nefericite mai ales ca in Serbia este interzis sa transporti oameni fara acte.

Rep:  Au fost cazuri de romani retinuti pentru ca faceau trafic de persoane. Sunt astfel de cazuri si in Serbia?

D.P. Da, in Serbia ii aresteaza si li se confisca si actele daca transporta imigranti fara acte pe teritoriul tarii.