Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un poliţist a murit în confruntările violente de la Kiev

ucraina_violente_reuters.jpg

Un poliţist a murit în confruntările cu manifestanţii
Un poliţist a murit în confruntările cu manifestanţii
Sursa imaginii: 
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Un membru al Gărzii Naţionale a fost ucis, iar alţi cel puţin 100 au fost răniţi în cursul protestelor violente de luni, în faţa Parlamentului Ucrainei. Confruntările dintre naţionalişti şi Poliţie au izbucnit după ce ce parlamentarii au adoptat în prima lectură un proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru teritoriile separatiste proruse din est, relatează, la RFI, Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina Internaţional.

În urma unei dezbateri agitate, 265 dintre cei 450 de parlamentari au adoptat, în prima lectură, proiectul cu privire la descentralizare, care acordă puteri sporite regiunilor Doneţk şi Lugansk. Reformele respective fac parte dintr-un plan de pace care vizează să pună capăt războiului în estul Ucrainei.

La scurt timp, protestatari conduşi de Partidul Radical şi Partidul ultranaţionalist Svoboda (Libertate) - care se opun oricărei concesii faţă de separatiştii proruşi - s-au adunat în faţa Parlamentului luni dimineaţa.

Unii dintre protestatari au aruncat, potrivit poliţiei, cu grenade către poliţişti care protejau Parlamentul. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a catalogat aceste violenţe drept "o înjunghiere în spate".

Iniţial au avut loc doar ciocniri minore, însă corespondentul BBC a auzit mici explozii, urmate de una mult mai puternică - se pare de grenadă.

Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina Internaţional, a declarat pentru RFI că “societatea ucraineană este suprinsă de aceste evenimente. Nimeni nu s-a aşteptat la o astfel de reacţie”.

El mai afirmă că toate lumea aşteaptă acum luna decembrie, când amendamentele adoptate acum în primă lectură vor fi dicutate din nou în Parlament într-o a doua şedinţă. “Atunci va fi decisă situaţia republicilor autoproclamate din estul ţării”, afirmă Marin Gherman.

Jurnalistul Radio Ucraina Internaţional mai spune că, în ceea ce priveşte situaţia din estul ţării, şi anume pacea totală de la 1 septembrie despre care au discutat zilele trecute reprezentanţii rebelilor şi ai Kievului, “nimeni nu îşi face mari speranţe pentru că au mai fost astfel de acorduri. Luptele au loc încă, iar Kievul se aşteaptă la noi provocări din partea separatiştilor proruşi”.

 
Marin Gherman, jurnalist la Radio Ucraina Internaţional, despre violenţele de la Kiev