Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gyorgy Frunda: Autorităţile ungare acţionează corect în privinţa imigranţilor

gyorgy_frunda_autoritatile_ungare_actioneaza_corect_privinta_imigrantilor.jpg

Imigranţi, în faţa gării Keleti din Budapesta (Foto: Reuters/Bernadett Szabo)
Imigranţi, în faţa gării Keleti din Budapesta (Foto: Reuters/Bernadett Szabo)

Tratatul Schengen ar putea fi suspendat, dacă fluxul imigraţional se va amplifica, declară la RFI Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta. El mai apreciază că Ungaria procedează "corect" în privinţa imigranţilor.

În opinia lui Gyorgy Frunda, "situaţia refugiaţilor, a migranţilor este dificilă, uneori tensionată, pentru că autorităţile ungare de data aceasta respectă întocmai prevederile Tratatului de la Dublin şi în general prevederile Uniunii Europene şi ale Tratatului Schengen, pentru că potrivit acestora, în prima ţară membră Schengen în care intră azilanţii trebuie să se facă înregistrarea lor şi ei pot pleca mai departe numai dacă au un act de identitate legal şi valid, adică în termen şi dacă au bilet de călătorie. Oamenii aceştia care se strâng în faţa gării Keleti din Budapesta nu au acte de identitate, nici cei care au cumpărat bilet de tren. Trebuie făcută identificarea lor. Astfel că autorităţile ungare acţionează corect".

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta crede că "dacă fluxul imigraţional continuă în acelaşi ritm sau în ritm mai mare, atunci Schengen-ul va lua măsuri de suspendare a Tratatului Schengen pe o perioadă de timp şi va reintroduce controlul la vamă".

Imigranţi furioşi strigau marţi "Libertate! Libertate!" şi cereau să poată folosi biletele de tren, după ce autorităţile ungare au suspendat pentru câteva ore traficul feroviar în gara Keleti din Budapesta şi au evacuat imigranţi care încercau să urce în trenuri către Austria şi Germania.

Numeroşi imigranţi au protestat miercuri în faţa gării Keleti, în condiţiile în care autorităţile ungare continuă să le blocheze accesul în trenurile internaţionale.