Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinăul, indignat de acțiunile Tiraspolului

parada_tiraspol_2.jpg

Tiraspolul a sărbătorit cu mare fast cea de-a 25 aniversare a așa-zisei sale independențe
Tiraspolul a sărbătorit cu mare fast cea de-a 25 aniversare a așa-zisei sale independențe

Autoproclamată republică nistreană a sărbătorit, miercuri, cu mare fast, cea de-a 25 aniversare a așa-zisei independențe. La Tiraspol, la o amplă paradă militară au fost scoase tancuri și mașini blindate, iar puținii oameni veniți la eveniment au urmărit de la distanță acțiunea desfășurată în plină criză economică. Biroul pentru Reintegrare al Guvernului R.Moldova a calificat acțiunile ca fiind orientate spre subminarea principiilor recunoscute de comunitatea internațională de suveranitate, independență și integritate teritorială a Republicii Moldova.

Potrivit autorităților moldovene, în timp ce poporul Republicii Moldova a marcat Ziua Independenței printr-o paradă a portului popular, prin evenimente culturale, concerte şi expoziţii de artă, prin promovarea spiritului de conciliere și pace, în regiunea transnistreană iau amploare acţiunile de propagandă a urii, demonstraţiile de forţă, aplicaţiile militare. „Ideologia acestor evenimente contravine obiectivului de soluționare a conflictului transnistrean și îngrijorează prin accentul ei pronunțat militarist, potrivit autorităților. Această retorică agresivă și de autoizolare este împotriva intereselor locuitorilor din regiunea transnistreană, mai ales pe fundalul înrăutățirii situaţiei social-economice şi cel al refuzului de a continua negocierile pentru soluționarea politică definitivă a conflictului transnistrean", se arată într-o declarație a Biroului pentru Reintegrare de la Chișinău.

Soluționarea problemei transnistrene, dar și a disensiunilor "trebuie să aibă loc prin metode politice, cu respectarea principiilor independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele internaţional recunoscute cu acordarea unui statut juridic special regiunii transnistrene”. Chișinăul consideră că aceasta este singura perspectivă, ce va permite asigurarea valorilor democratice, a drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului, va soluţiona problemele de ordin economic, social, juridic şi umanitar cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului ” în consecința conflictului politico-militar inițiat acum un sfert de secol pentru a submina independența Republicii Moldova".

În 1990, așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol a adoptat pretinsa declarație de independență a regiunii transnistrene. Atunci, Tiraspolul, acuza R.Moldova că își dorește unirea cu România. Doi ani mai târziu, în 1992, a izbucnit războiul pe Nistru, care a durat câteva luni și în care au murit în jur de 900 de persoane, de pe ambele maluri ale Nistrului.

Provocări la început de an școlar

Acum câteva zile, doi jurnaliști moldoveni de la un post privat de televiziune, care au mers să realizeze un subiect, în satul Corjova, au fost reținuți pentru câteva ore de milițienii transnistreni. Chişinăul a calificat acest incident drept un nou gest neprietenos din partea Tiraspolului ”îndreptat spre crearea premeditată a unei atmosfere conflictuale în procesul de soluționare a problemei transnistrene, precum şi spre agravarea situaţiei în Zona de Securitate”.Autorităţile de la Chișinău au condamnat cu fermitate ”acţiunile provocatoare ale structurilor transnistrene, ce denotă ignorarea de către Tiraspol a înţelegerilor existente în domeniul asigurării, libertăţii circulaţiei populaţiei între cele două maluri ale Nistrului, precum şi încălcarea continuă a drepturilor omului şi a libertăţii cuvântului în regiune”.Chiar dacă jurnaliştii dispuneau de acreditarea Comisiei Unificate de Control, aceştia au fost reţinuţi pentru efectuarea unor pretinse acţiuni procesuale. Doar după intervenţia delegaţiei moldoveneşti în Comisia Unificate de Control, ziariștii au fost eliberați.

Donație de carte pentru elevii din Transnistria din partea Moscovei

Elevii din Transnistria vor învăța, în acest an, din cărți dăruite de Moscova. Cele 500 de mii de manuale sunt tipărite conform standardelor educaționale ruse. Anunțul a fost făcut de către liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuc în cadrul unei teleconferințe cu vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin. Oficialul rus i-a felicitat pe elevi și studenți cu ocazia începerii unui nou an de studii, scrie timpul.”Mă bucur că a fost posibil să oferim 500 de mii de manuale școlilor din Transnistria. Acțiunea face parte dintr-un proiect umanitar și a demarat datorită decizie președintelui rus, Vladimir Putin”, a menționat Rogozin.

Întrevedere a reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului în problema transnistreană

În august a avut loc ultima întâlnire a reprezentanţilor politici în soluționarea crizei transnistrene, la care au asistat reprezentanţii mediatorilor şi ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Cei prezenți au discutat chestiuni legate de operațiunile de import-export ale mărfurilor pe calea ferată ce tranzitează segmentul central transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene. Vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov a readus pe agenda discuțiilor problema fermierilor din raionul Dubăsari, cărora, în ultimii ani, le este îngrădit accesul la terenurile lor agricole de după traseul Tiraspol-Camenca.De asemenea, s-a discutat și despre dosarele penale intentate care, în opinia oficialilor moldoveni,  afectează procesul de negocieri pentru soluționarea problemei transnistrene. Victor Osipov a reiterat că este o chestiune sensibilă asupra căreia urmează să se lucreze cu implicarea tuturor puterilor în stat, dar și a partenerilor europeni și a experților internațional în materie de soluționare a conflictelor.

Negocierile în problema transnistreană au fost întrerupte în 2006 și reluate abia în 2011. Anul trecut, discuțiile pentru soluționarea problemei transnistrene au fost amânate de câteva ori - din cinci reuniuni programate în formatul „5+2” au avut loc doar două. Administrația de la Tiraspol a invocat mai multe neînțelegeri cu autoritățile moldovene, iar Chișinăul, pe de altă parte, le-a calificat ca fiind motive neîntemeiate. În acest an, o reuniune neoficială în formatul "5+2" a avut loc la Viena, la 21 aprilie. Pe lângă Chişinău şi Tiraspol, ca părţi implicate în conflict,din formatul existent fac parte Rusia, Ucraina şi OSCE, ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite, ca observatori.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu, despre parada de la Tiraspol