Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Fără politici coerente, criza refugiaţilor poate exploda“ – Peter Kreko, Political Capital

peter_kreko_-_political_capital.jpg

Peter Kreko, Political Capital
Peter Kreko, Political Capital

Situaţie haotică în Ungaria, unde gara Keleti din Budapesta continuă să fie tabără de refugiaţi. După mai multe zile în care oamenii au fost opriţi să plece spre Germania sau Austria, autorităţile au permis astăzi plecarea unor trenuri. Alţi imigranţi au fost transportaţi cu autobuze spre adăposturi. Autorităţile de la Budapesta acţionează contradictoriu – spune la RFI directorul Political Capital, un institut european de analiză politică.

Ca o imagine generală, situația e haotică. Guvernul a spus des în ultimele luni că valul de imigranți este o mare amenințare și că trebuie să fim pregătiți pentru asta. Cu toate astea, autoritățile par complet nepregătite. Aș spune că acum situația e în afara contolului.

Dar care este motivul? Nu există tabere sau autoritățile nu vor să îi trimită acolo dar în același timp nici nu îi lasă să plece?

Toate la un loc și tocmai asta e contradicția. Adică pe de o parte Guvernul nu vrea imigranți, iar pe de altă parte nu îi lasă să plece nici pe cei care au bilete de tren valide spre Germania. Există trei motive, după părerea mea. În primul rând, chiar Germania a transmis mesaje contradictorii către Ungaria. Întai au suspendat acordul Dublin pentru sirieni, ceea ce înseamnă că nu mai e obligatoriu să rămână în prima țară din Uniune în care ajung. Dar tot Germania încurajează Ungaria și alte state membre să înregistreze refugiații conform acordului, ceea ce înseamnă că ei trebuie să rămână aici. Mesajele contradictorii ar fi un prim motiv, iar autoritățile de la Budapesta spun că nu fac decât să respecte normele europene – ceea ce nu se poate spune că nu e adevărat. Totuși, dacă imigranții sunt forțați să stea în Ungaria, dar autoritățile nu le asigură minimul necesar – cel puțin mâncare și adăpost – situația va exploda. Un al doilea motiv pentru care se întâmplă ce vedem că se întâmplă e că Guvernu de la Budapesta vrea să trimită un mesaj refugiaților și anume: nu veniți în Ungaria, pentru că nu o să vă lăsăm să ajungeți în Germania. În fine, al treilea motiv: e posibil ca Guvernul să dramatizeze intenționat situația, iar miza e percepția publică. Poate se vrea o creștere a tensiunii în rândul cetățenilor în ce privește situația imigranților.

În ce măsură e previzibil ce se va întâmpla în zilele și săptămânile următoare?

Sunt zile în care îi lasă să plece, altele în care îi opresc. E imprevizibil pentru că e inconsistent. Pare că nu există o stategie clară a Guvernului. A fost simplu să lanseze o campanie împotriva refugiaților sau să construiască un gard la graniță, dar nu e deloc simplu să gestioneze situația. Nu pot să spun ce va fi în câteva zile sau săptămâni... Dincolo de nivelul oficial, sunt câteva organizații civice care - prin intermediul voluntarilor - oferă un ajutor minim, în vreme ce marile organizații umanitare, municipalitatea și chiar bisericile istorice stau deoparte. E o lipsă de implicare și o lipsă de răspuns.

Există aceeași rezervă și în rândul locuitorilor din Budapesta?

E e greu să vorbești în numele cetățenilor și e un subiect care împarte lumea. Parte din cetățeni sunt deschiși să ajute, dar se poate spune că majoritatea e xenofobă și susține retorica Guvernului. Nu am văzut sondaje, în orice caz, doar discursurile într-un climat de haos și lispă de strategie, nu ajută. Fidesz și Jobbik, partidul de guvernământ și respectiv extrema dreaptă, par să se ia la întrecere în retorici dure împotriva refugiaților. Guvernul vorbește de agresivitatea crescândă a refugiaților, deși nu există nicio dovadă despre așa ceva. Violențele înregistrate sunt de fapt împotriva refugiaților: au fost raportate cazuri de furt ale unor bunuri aparținând imigranților. Cu toate astea, autoritățile continuă să vorbească despre pericolul terorist și pericolul la adresa securității...

Putem vedea deciziile de acum ale Guvernului de la Budapesta ca făcând parte dintr-o strategie mai largă împotriva imigranților în general?

N-aș spune că e vorba doar de Ungaria, ci de tot Estul Europei. Spre exemplu, ministrul slovac de interne a declarat că doar imigranții creștini sunt bineveniți în Slovacia, iar musulmanii să se ducă acasă. Mișcări islamofobe sunt în creștere în Cehia, unde practic nu există musulmani. Sunt țări de tranzit în care imigranții nici nu vor să rămână, ci doar trec pe acolo în drumul lor spre destinații ca Germania, Suedia sau Austria. Politicienii din aceste țări de tranzit - și nu doar extrema dreaptă – au un discurs xenofob. Văd totuși și o ipocrizie a Vestului. Pe de o parte vorbesc de nevoia de răspuns umanitar, pe de alta, suspendă acordul Schengen (cum a fost în Austria, care a reintrodus controlul trenurilor și camioanelor la graniță). Fără o acțiune coerentă și coordonată la nivel european, poate fi cea mai mare amenințare la adresa viitorului Uniunii Europene.

Deci soluția ar fi un set de politici comune la nivel european?

Cu siguranță. Fără un răspuns coordonat, unul din fundamentele Uniunii Europene – zona Schengen – e în pericol. Fără solidaritate între statele membre – aspect negat de unele țări între care și Ungaria – e amenințat un alt fundament european, acela al cooperării între statele membre.

 
Ascultă interviul: Peter Kreko, intervievat de Ioana Haşu.