Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra dă semne că și-ar putea schimba politica față de migranți

copil_migrant_turcia.jpg

Polițist turc cu copil mort în brațe
Ar putea influența această fotografie schimbarea politicii guvernului britanic față de migranții din Siria?
Sursa imaginii: 
Reuters

Marea Britanie riscă să intre în conflict cu restul Uniunii Europene prin refuzul guvernului condus de David Cameron de a accepta o cotă din refugiații care vin cu miile în Europa din Orientul Apropiat și nordul Africii. O asemenea disensiune poate avea implicații profunde asupra negocierilor dintre Marea Britanie și UE în perspectiva referndumului privind rămânerea sau nu în Uniune.

Premierul Cameron s-a declarat profund mișcat de imaginile care au făcut înconjurul lumii cu băiețelul kurd de trei ani, Aylan Kurdi, găsit înecat la malul mării în Turcia, care a murit în timp ce familia sa încerca să ajungă în Grecia.

“Marea Britanie este o națiune morală și noi ne vom îndeplini obligațiile morale”, a spus premierul Cameron, fără însă a explica în ce fel vor fi îndeplinite acestea.

Și ministrul de finanțe – cancelar – George Osborne, care este privit ca cel mai probabil succesor al lui Cameron la conducerea Partidului Conservator pentru viitoarele alegeri din 2020, s-a declarat extrem de tulburat de fotografia cadavrului micuțului kurd.

El a spus că numărul refugiaților proveniți din Siria ce vor putea fi admiși în Regatul Unit este reanalizat și că de la începutul războiului civil din Siria au fost primiți circa 5000 de refugiați.

Acesta ar fi primul semn că Marea Britanie este dispusă să-și modereze poziția intransigentă față de primirea unui număr suplimentar de refugiați față de cei 2200 pe următorii doi ani la care s-a angajat.

Cancelarul Osborne a declarat că Marea Britanie cheltuiește anual un miliard de lire sterline (1,37 miliarde de euro) în ajutorarea refugiaților din Siria aflați în țările vecine acesteia, iar fostul ministru al dezvoltării internaționale, Andrew Mitchell, a declarat că dacă nu ar fi cheltuite aceste sume, numărul refugiaților din Europa ar fi și mai mare.

Cifrele arată că Marea Britanie primește doar 114 refugiați la un milion de locuitori, de opt ori mai puțin ca Germania și de 30 de ori mai puțin ca Ungaria.

Chiar și în Partidul Conservator au apărut voci care cer mărirea numărului de refugiați din Siria primiți de Marea Britanie și chiar liderul Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP, Nigel Farage, care nu e cunoscut ca un apărător al imigranților, a susținut acceptarea mai multor refugiați din Siria.

Mai îngrijorător pentru guvernul Cameron este faptul că partenerii europeni, mai ales Germania, privesc cu iritare inflexibilitatea britanică în chestiunea refugiaților.

Deja au apărut luări de poziții în Germania, țara cea mai influentă din UE, care avertizează Marea Britanie că o astfel de atitudine va avea efecte negative în ceea privește renegocierea relației cu UE, înaintea referendumului de rămânere sau nu în Uniune.

Referendumul va avea loc până la sfârșitul anului 2017 și un eșec în renegocierea statutului Regatului Unit în UE nu poate decât să alimenteze votul în favoarea părăsirii.

Acum două zile premierul Cameron a acceptat reformularea buletinului de vot, prin înlocuirea răspunsurilor DA și NU cu variantele “Marea Britanie să rămână membră a Uniunii Europene” și „Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană”.

Sondajele de opinie indică un plus de patru până la nouă procente în favoarea părăsirii UE în acest caz față de buletinele cu DA sau NU.   

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ