Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miting anticorupţie la Chișinău: ”Vrem țara înapoi"

piata_marii_adunari_nationale.jpg

Piata Marii Adunari Nationale
Piata Marii Adunari Nationale

Zeci de mii de oameni protestează duminică la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, față de actuala guvernare pe care o numesc coruptă. Oamenii cer pedepsirea celor implicați în ”Jaful Secolului”,demisia președintelui țării, dar și alegeri anticipate. Ampla manifestație din centrul capitalei este desfășurată de Platforma Civică Dreptate și Adevăr.

Oamenii adunați în Piața Marii Adunări Naționale poartă drapele ale Uniunii Europene și Republiicii Moldova și scandează ”Jos Mafia”, ”Vrem tara înapoi", "Vrem miliardul inapoi", "Victorie". Participantii la acțiune rostesc discursuri de pe o scenă amplasată în apropierea clădirii Guvernului. De la primele ore ale dimineții, în centrul capitalei au ajuns zeci de polițiști, dotați cu scuturi de protecție. Poliția a dat asigurări că numărul forțelor de ordine prezente la eveniment va fi suficient pentru asigurarea ordinii publice, a securității circulației rutiere și pentru a interveni, în caz de necesitate.Tototdată, poliţia solicită atît participanților la proteste, cît şi cetăţenilor, pietoni și conducători auto, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine.  

Concerte gratuite

În paralel, la Chișinău, dar și la Orhei sunt organizate concerte cu participarea mai multor artiști ruși, dar și din R.Moldova. Ștefan Bănică Jr  și Loredana Groza au refuzat să participe la cele doua spectacole din R.Moldova, motivând că nu-și doresc ca muzica lor să devină subiect de controversă politică. 10 artiști moldoveni au făcut același lucru, anulându-si participarea. La Chişinău au venit totuşi să cânte mai mulţi artişti români printre care Delia, Antonia, Alex Velea, Marcel Pavel. Organizatorii protestelor au calificat cele două manifestații culturale drept o încercare de a diminua impactul mitingului de protest.

Sâmbătă seara, compania de telefonie mobilă Unite, parte a companiei de stat Moldtelecom, organizatorul concertului, a anunțat că în contextul controverselor nedorite apărute în presă și în mediul online cu referire la evenimentul public organizat de Unite, a decis să opereze anumite modificări în program ”pentru a fi înlăturate suspiciunile eronate, precum că acesta s-ar suprapune în mod intenționat cu acțiunea de protest din PMAN"."Noi respectăm atât dreptul cetățenilor de a protesta liber, cât și dreptul artiștilor de a decide dacă participă sau nu la un eveniment public – spun organizatorii, care precizează că interpreții internaționali care au fost invitați să intre în scenă după orele 14.00. ”Credem că este de datoria noastră sa facem tot posibilul pentru ca cetățenii să poată participa la ambele evenimente duminică, dacă doresc”, sustin reprezentanții companiei mobile.

Ziarul de Gardă scrie că un reporter al publicaţiei a fost oprit la intrarea la concertul de la Chişinău. Poliţişti care asigură ordinea în zonă l-au informat că presa nu are acees la eveniment.