Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francois Hollande: Franța va găzdui 24.000 de imigranți

refugiati.jpg

24.000 de refugiați ar urma să găzduiască Franța
24.000 de refugiați ar urma să găzduiască Franța
Sursa imaginii: 
REUTERS/Leonhard Foeger

La Paris a avut loc a 6-a conferinţă de presă a lui François Hollande de când a fost ales şef al statului. 200 de jurnalişti dintre care o treime străini au fost invitati să ia parte la întâlnirea de la Palatul Elysée. Chestiunile internaţionale au fost abordate cu prioritate iar Siria şi criza migranţilor au fost cap de listă.

Principalul anunţ prezidenţial s-a referit la Siria. François Hollande a ordonat ca « începând de mâine aviaţia militară franceză să facà zboruri de recunoaştere deasupra Siriei pentru a efectua apoi eventuale bombardamente contra poziţiilor organizaţiei statul islamic ». Până acum militarii francezi nu bombardau decât ţinte în Irak în cadrul operaţiunilor alianţei internaţionale conduse de Statele unite. Poziţia Parisului a evoluat din cauza ponderii tot mai mari căpătată de gruparea islamistă. Franţa exclude însă trimiterea de trupe la sol în Siria – « ar fi inconsecvent şi irealist » spune François Hollande - şi deasemenea nu întrevede vreo soluţie fără o plecare de la putere a lui Bashar al-Assad.

Critici indirecte la adresa Ungariei

In criza migranţilor, François Hollande anunţă că Franta va acorda azil la 24 de mii de migranţi în urmàtorii doi ani, o cifră preconizată de Comisia europeană care prevede pentru întreaga Uniune circa 120 de mii de azilanţi suplimentari în acelaşi răstimp. François Hollande a insistat pe natura « permanentă şi obligatorie » a mecanismului de repartizare şi a profitat de ocazie pentru a critica implicit poziţia Ungariei pentru zidul ridicat la frontiera cu Serbia. « Ce-ar fi zis aceste ţări est-europene acum 30 de ani când cădea zidul Berlinului dacă le-am fi spus : nu, nu veniţi acum, mai aşteptaţi acolo unde sunteţi ? ». « In cazul în care nu se ajunge la o politică comună a Uniunii europene în această chestiune a mecanismului de repartizare a migranţilor, acordurile de la Schengen vor exploda » a mai avertizat seful statului francez.

« Criza migranţilor poate şi va fi rezolvată » crede însă liderul de la Paris. In caz contrar ea riscă să se transforme « într-o uriaşă criză umanitară ». Hollande a reamintit deasemenea că în 2015 Franţa a primit 60 de mii de azilanţi, « o cifră stabilă dar mult inferioară Germaniei care a primit în acelaşi răstimp 800 de mii » recunoaşte preşedintele Franţei. La Paris, o dezbatere parlamentară pe aceastà temă a migranţilor « va avea loc în următoarele zile » mai spune şeful statului. Totodată Franţa ar vrea să organizeze în viitorul apropiat o conferinţă internaţională pe tema migranţilor. 

Progrese în dosarul ucrainean. Summit cvadripartit dorit la New York

In dosarul ucrainean, François Hollande noteazà « progrese » iar dacă procesul de pace continuă în acest sens şi procesul de descentralizare reuşeşte el promite că « va cere ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei ». Până atunci însă Hollande propune un summit cvadripartit Franţa-Germania-Ucraina-Rusia în marginea Adunării generale ONU de la New York la sfârşitul lunii.

In fine, o ultimă chestiune internaţională a fost abordată şi anume summitul consacrat climei care va avea loc în decembrie la Paris. “Există riscul unui eşec” a prevenit Hollande notând că prea puţine state au anunţat măsuri concrete. « E nevoie de o luare de conştiinţă » a spus François Hollande

Scăderi de impozite de 2 miliarde de euro anul viitor

Pe plan intern François Hollande promite că anul viitor impozitele francezilor vor diminua cu « două miliarde de euro. 8 milioane de familii vor beneficia de această scădere finanţată prin economii publice » a anunţat şeful statului care prevede şi o reformă a codului muncii. “Durata legală de muncă va rămâne însă de 35 de ore pe săptămână » a insistat Hollande.

Reamintim că peste doi ani, în 2017, au loc alegeri prezidenţtiale în Franţta la care se presupune că Hollande se va reprezenta cu toate că actualemente cota sa de popularitate atinge abisuri. Preşedintele în exerciţiu ştie că fără o relansare a economiei şi o diminuare a ratei şomajului, şansele sale de a ràmâne la palatul Elysée după 2017 sunt aproape nule.