Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Birchall (PSD): Cotele obligatorii de distribuire a imigranţilor ar fi o mare greşeală

ana_birchall_psd_cotele_obligatorii_distribuire_imigrantilor_mare_greseala.jpg

Imigranţi, la Berlin (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)
Imigranţi, la Berlin (Foto: Reuters/Hannibal Hanschke)

Poziţia lui Klaus Iohannis privind imigranţii este absolut corectă, iar stabilirea unor cote obligatorii de distribuire a refugiaţilor ar fi o mare greşeală, declară la RFI preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, deputatul PSD, Ana Birchall.

Preşedintele Klaus Iohannis a spus luni seară că cifrele privind numărul refugiaţilor pe care ar urma să-i primească România, prezentate de "diverse gazete", sunt "speculaţii jurnalistice", precizând că nu există nici un proiect prezentat de Comisia Europeană, dar România nu poate primi mai mult de 1.785 de imigranţi.

Ana Birchall comentează declaraţia preşedintelui: "Absolut corectă poziţia domnului preşedinte Iohannis şi este în concordanţă cu ceea ce am susţinut şi noi la Camera Deputaţilor la sugestia şi la iniţiativa Comisiei de Afaceri Europene. În ultimul plen din sesiunea trecută din iunie, Camera Deputaţilor a adoptat o opinie, care a fost trimisă către Comisia Europeană, prin care am spus că este bine să respectăm principiul solidarităţii, dar această solidaritate trebuie să respecte principiul distribuirii echitabile a răspunderii între statele membre şi ţinând cont în acelaşi timp de expertiza, experienţa şi capacitatea fiecărui stat membru de integrare a acestor migranţi. Mai mult, noi am spus că trebuie să se facă o distincţie între migraţia economică şi migraţia generată de conflicte sau de acţiuni teroriste".

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor speră că "în continuare va rămâne principiul voluntariatului. Nu poţi să impui cote obligatorii, nu poţi să impui mecanisme obligatorii de distribuire, pentru că ar fi o mare greşeală şi ar submina încrederea între statele membre".

"Nu pot să primesc doar aşa cifre de dragul cifrelor, fără să pot să integrez într-o manieră reală în societatea mea, pentru că altfel vei naşte tot felul de frustrări şi ai un risc inclusiv de securitate", conchide Ana Birchall.

Presa internaţională a scris în ultimele zile că România ar urma să primească între patru mii şi şase mii de imigranţi. Cifra nu este însă oficială.