Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele două Americi vor să primească cel puţin câteva mii de refugiaţi sirieni

turkey-syrian-refugees-ku-014.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

În timp ce în Europa sosirea zecilor de mii de imigranţi din zonele de conflict reacţiile sunt împărţite între cei care doresc primirea lor cu braţele deschise şi cei care o resping, mai multe state din America Latină şi Statele Unite spun că doresc să primească măcar câteva mii de refugiaţi sirieni.

Președintele venezuelan Nicolas Maduro a cerut Ministerului de Externe să organizeze primirea a nu mai puţin de 20.000 de refugiați din Siria în sânul comunității siriene din Venezuela. « I-am ordonat ministrului de externe Delcy Rodriguez să aibă o întâlnire cu membrii comunității siriene, iar Venezuela va primi 20.000 de sirieni care se află în diaspora siriană » după ce și-au părăsit țara, a declarat Maduro, în timpul unei transmisiuni televizate de la reuniunea Consiliului de miniștri, desfășurată la palatul prezidențial Miraflores din Caracas. « Vreau ca 20.000 de sirieni, de familii siriene, să vină în patria noastră venezueleană », a declarat președintele Maduro, subliniind că în Venezuela există deja o importantă comunitate siriană.

Şi preşedintele brazilian Dilma Rousseff a anunţat că Brazilia îi va primi « cu brațele deschise » pe refugiații sirieni, în mesajul său anual cu ocazia zilei naționale a țării.  La fel şi Chile intenționează să primească refugiați sirieni care își părăsesc țara devastată de război pentru a ajunge, în special, în Europa Occidentală, a anunțat zilele trecute şi ministrul chilian de externe, Heraldo Munoz. « Este o problemă în curs de examinare », a declarat Munoz pentru cotidianul La Tercera, adăugând că « guvernul său este profund preocupat de această situație umanitară ». « Am propus guvernului o cifră minimă situată între 50 și 100 de familii » care să fie primite, a indicat, la rândul său, un fost ministru Sergio Bitar, fiul unui sirian stabilit în Chile.

Şi în America de Nord solidaritatea e la fel de mare... Administrația Obama examinează o serie de abordări ca răspuns la criza refugiaților la nivel mondial, inclusiv în legătură cu reinstalarea lor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de Reuters. "Suntem de asemenea în contact regulat cu țările din Orientul Mijlociu și Europa, care au fost mult afectate de creșterea fluxurilor de refugiați", a precizat purtătorul de cuvânt Peter Boogaard într-un comunicat prin e-mail. Statele Unite au anunţat deja că urmează să primească între 5.000 şi 8.000 de refugiaţi sirieni anul viitor şi examinează 15.000 de dosare trimise de ONU, în contextul în care patru milioane de sirieni au fugit din ţară din calea războiului din 2011 încoace. „Chiar dacă nu prin aceasta se măsoară succesul, acceptarea unor refugiaţi contează“, a declarat un înalt oficial american amintind că aministraţia americană a deblocat de asemenea ajutoare umanitare în valoare de patru miliarde de dolari, începând din 2011, pentru refugiaţii şi persoanele strămutate din calea războiului sirian. În fine, sute de americani s-au oferit să primească refugiați sirieni în casele lor. Într-o petiție online, aceştia au subliniat că Statele Unite trebuie să permită intrarea mai multor migranți ce fug de războiul civil. Aproape 1.300 de persoane au semnat petiția pe site-ul progresiv MoveOn.org cerând Statelor Unite să ridice limita asupra refugiaților sirieni în timp ce Europa se luptă să facă față unui număr record de solicitanți de azil.