Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China marchează 50 de ani de autonomie a Tibetului acuzându-l pe Dalai Lama de separatism

china_tibet_50.jpg

Guvernul Chinei îl acuză pe Dalai Lama de separatism
Guvernul Chinei îl acuză pe Dalai Lama de separatism
Image source: 
Reuters

China comunistă marchează 50 de ani de la înfiinţarea regiunii autonome Tibet cu ample manifestații la fața locului. Numărul patru în ierarhia Partidului Comunist l-a criticat pe Dalai Lama, liderul spiritual tibetan. De partea sa, acesta vrea mai multă autonomie pentru patria sa.

Un val de critici s-a abătut în ultimele zile asupra lui Dalai Lama, văzut de liderii comuniști de la Beijing drept un trădător și un instigator la luptă pentru separarea Tibetului de China. Presa de stat a profitat de ocazie pentru a lansa atacuri cât mai dure. Tabloidul naţionalist The Global Times, deţinut de către Cotidianul Poporului, organul de presă al partidului unic, l-a numit pe laureatul Nobelului pentru Pace un ”trişor” şi un ”conducător crud în exil”. Una peste alta, toate au fost îndemnuri din partea liderilor comuniști din China la unitate împotriva liderului spiritual în exil al Tibetului, al 14-lea Dalai Lama.

Acum, la aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea regiunii autonome, reprezentantul Partidului Comunist, însărcinat cu grupurile religioase şi minorităţile etnice, a îndemnat armata, poliţia şi personalul judiciar din Tibet să fie pregătite ”să poarte o luptă îndelungată împotriva clicii celui de-al 14-lea Dalai Lama”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua.

Dalai Lama, care a fugit din China în 1959, după eşecul unei revolte faţă de regimul chinez, este un ”separatist violent”, mai spunea numărul patru în ierarhia comunistă de la Beijing.

De dincolo de munții Himalaya, auto-exilat în India, Dalai Lama transmite că își dorește ceva mai multă autonomie pentru Tibet. Este o cerere repetată permanent în ultimii ani pentru că, amintesc analiștii politici, de independență față de China nici nu poate fi vorba. De altfel, Dalai Lama a cerut mereu ”o autonomie legitimă și semnificativă” pentru Tibet față de regimul chinez, și nu independența. ”Noi, tibetanii, suntem în căutarea unei autonomii legitime și semnificative, care să ne permită să trăim în cadrul Republicii Populare Chineze”, spunea Dalai Lama într-un discurs rostit din locul său de exil, Dharamsala, în nordul Indiei, cu ocazia marcării a 50 de ani de la revolta eșuată împotriva Beijingului în martie 1959. Tot atunci, Dalai Lama a acuzat China că a ucis ”sute de mii de tibetani” și că a făcut din Tibet ”un infern pe Pământ”.

Autoritățile de la Beijing nu iartă astfel de declarații, așa că acum, la manifestările care au avut în capitala Tibetului, reprezentantul Partidului Comunist l-a criticat cât de dur se poate pe Dalai Lama. ”Oamenii de toate etniile sunt angajaţi într-o luptă hotărâtă împotriva separatismului, contracarând în permanenţă activităţile separatiste şi de sabotaj ale clicii lui Dalai Lama şi forţelor ostile străine”, a declarat numărul patru în ierarhia comunistă de la Beijing în fața marelui Palat Potala din Lhasa, odinioară reşedinţa lui Dalai Lama.

Conform canalelor oficiale de știri de la Beijing, zeci de mii de oameni au ținut să ia parte la o defilare, în semn de mulțumire pentru politica din ultimii ani.

În fața celui care a a condus delegaţia guvernului central în regiune erau o mulțime de oficiali și tibetani purtând costume tradiţionale, alături de studenţi care fluturau steaguri ale Chinei. O procesiune de care alegorice, evocând realizările Partidului Comunist, iar altele înfăţişând monumente celebre din Tibet, ca Palatul Potala, a defilat pe străzi, după discursuri.

Anul acesta au loc mai multe aniversări sensibile pentru Tibet, regiunea pe care China o conduce cu o mână de fier din 1950, când trupele comuniste au mărşăluit şi au preluat controlul, printr-o ”eliberare paşnică”, în opinia Beijingului.

Tibetul rămâne supus unor măsuri de securitate stricte, iar vizitele jurnaliştilor străini sunt limitate, ceea ce îngreunează evaluarea situaţiei în regiune.