Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


DPA: Ce măsuri conține pachetul propus de CE pentru criza migranților

Aproape un milion de migranţi urmează să ajungă în Europa, pe Mediterana până la sfârşitul lui 2016, estimează ONU care îndeamna statele europene să garanteze că primesc refugiaţi sirieni.

Noul pachet include propuneri în vederea creării unui fond fiduciar în valoare de 1,8 miliarde de euro  pentru Africa şi a unei liste de ţări din Balcani, plus Turcia, considerate sigure, ai căror cetăţeni nu pot cere azil în Uniunea Europeană.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker este asteptat sa anunte propunerile sale de a distribui 120 000 de refugiati in UE, un "prim pas", potrivit Germaniei, care cere un sistem de cote, fara plafon.

Agentia germana de presa DPA scrie ca unele dintre propuneri  necesită aprobarea Legislativului şi statelor membre UE pentru a intra în vigoare. Comisia propune acum distribuirea de urgenţă în toate celelalte state membre a 120.000 de azilanţi, care au ajuns în Grecia, Ungaria şi Italia. Potrivit acestui plan de cote obligatorii, Germania şi Franţa urmează să accepte cele mai multe persoane - 31.443 şi, respectiv, 24.031, potrivit proiectului.

Spania, Polonia şi Olanda sunt următoarele - cu 14.931, 9.287 şi, respectiv, 7.214 de azilanţi, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are la bază criterii ca populaţia, economia, şomajul şi acceptarea în trecut a unor refugiaţi de către statele membre. Însă dictarea de către Bruxelles a numărului de azilanţi pe care fiecare stat membru să-i primească s-a dovedit un subiect controversat, unii politicieni din unele ţări afirmând că ei ştiu mai bine câtor refugiaţi le pot face statele lor.

În pofida acestui lucru, Comisia urmează să propună miercuri introducerea unui mecanism permanent de distribuire, pe care-l poate activa în cazul unor situaţii viitoare de urgenţă.

Ce se intampla cu statele care nu vor putea accepta solicitanţi de azil în baza acestui plan?

Tot agentia germana de presa DPA spune ca potrivit proiectului, acestea  vor fi obligate să contribuie cu 0.002 din PIB-urile lor la bugetul UE. Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia urmează să se afle printre ţările care vor lupta împotriva planului. Ele au avertizat săptămâna trecută că un sistem "obligatoru şi permanent de cote ca măsuri de solidaitate ar fi inacceptabil".

Pe de altă parte, se aşteaptă ca alte elemente ale pachetului să întâmpine mai puţină rezistenţă. Ele includ o listă de "ţări de origine sigure" - pe care se află Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, care va permite ca cetăţenii acestor ţări să fie expuzaţi rapid, în cazul în care vor solicita azil în UE.