Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ivan: Ar fi cinic să folosim tragedia imigranţilor pentru a repune pe agendă aderarea la Schengen

România nu ar trebui să se folosească de criza imigranţilor, pentru a pune tranşant problema aderării la Schengen, spune la RFI europarlamentarul socialist, Cătălin Ivan. El precizează însă că România îndeplineşte de ani buni criteriile de aderare.

Cătălin Ivan consideră că aderarea României la Schengen "e o temă sensibilă. Realitatea asta este că trei state membre ale Uniunii Europene fac României şi Bulgariei o mare nedreptate de ceva ani de zile. Sunt deja cred că vreo cinci-şase ani de zile de când România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen şi cu toate acestea, printr-o decizie politică, aderarea este blocată".

În opinia deputatului european, "să folosim tragedia unor oameni pentru a repune această problemă la modul concret, brutal, pe ordinea de zi a UE eu zic că ar suna a cinism şi ne-ar pune într-o poziţie destul de nefavorabilă, în condiţiile în care noi avem în UE milioane de cetăţeni care lucrează în alte stat, care au plecat din România".

"Nu cred că ar trebui să folosim totuşi această situaţie cu refugiaţii care vin în UE pentru a pune tranşant problema Schengen, dar bineînţeles, la masa negocierilor, la masa discuţiilor trebuie să spunem că dacă suntem solidari, atunci trebuie să se înţeleagă că şi drepturile noastre trebuie să fie respectate şi deciziile politice, că până la urmă şi aceasta este tot o decizie politică, trebuie luate în ambele sensuri", spune Ivan.

România şi Cipru cer Uniunii Europene concesii în schimbul primirii unui număr de azilanţi, a scris marţi site-ul EUObserver, interpretând o declaraţie a premierului Victor Ponta, în sensul că Bucureştiul nu va primi azilanţi, dacă României nu i se permite să adere la zona Schengen.

"Solidaritate înseamnă atât drepturi, cât şi obligaţii, aşa că dacă vor să avem aceleaşi obligaţii, trebuie să ne dea aceleaşi drepturi", a declarat Ponta.