Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Juncker: UE nu se află acolo unde trebuie

juncker_ue_nu_se_afla_acolo_unde_trebuie.jpg

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters/Vincent Kessler)
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Uniunea Europeană "nu se află acolo unde trebuie", declară preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în deschiderea primului său discurs despre "starea Uniunii", susţinut miercuri în Parlamentul European.

Jean-Claude Juncker spune că "există o lipsă de Europă în Europa şi o lipsă de uniune, iar acest lucru trebuie să se schimbe".

Răspunsul la criza migranţilor este necesar să fie prima prioritate a UE, declară el.

Numărul de oameni este "impresionant", iar pentru unii ei sunt "înspăimântători", afirmă şeful CE. A venit vremea acţiunii concertate, a subliniat Juncker, care consideră că este o problemă de demnitate şi simţ istoric.

Standarde de azil comune sunt importante, dar nu sunt suficiente pentru a face faţă crizei actuale a migranţilor, mai afirmă preşedintele CE, care îndeamnă la cote "obligatorii" de distribuire între statele Uniunii Europene.

Sistemul Schengen nu va fi desfiinţat, mai spune Jean-Claude Juncker, insistând că frontierele continentale trebuie să fie consolidate: "Avem nevoie de o consolidare a (Agenţiei UE pentru frontiere externe) Frontex, dar acest lucru necesită bani".