Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corlăţean (PSD): Cifra de şase mii de imigranţi mi se pare peste capacitatea de gestionare a statului român

România nu renunţă la ideea cotelor voluntare de imigranţi, declară la RFI senatorul PSD, Titus Corlăţean. Fostul ministru de Externe spune că cifra de aproximativ şase mii de refugiaţi e peste capacitatea României de gestionare a situaţiei.

Titus Corlăţean atrage atenţia că deocamdată e vorba doar de o propunere a Comisiei Europene privind cotele de imigranţi: "Ca lucrurile să fie foarte clare, este vorba de o propunere a preşedintelui CE, nu-i o decizie politică a statelor membre de a se merge pe cote obligatorii. Astfel încât, în mod firesc, vor urma discuţiile politice, vor urma negocierile şi rolul statelor membre va fi cel esenţial. Aici, România deja s-a exprimat în favoarea cotelor voluntare şi nu a cotelor obligatorii".

"Eu cred că de o manieră realistă atunci când s-au făcut evaluările la nivelul ministerelor competente şi altor instituţii cu competenţe ale statului, aceasta fiind capacitatea de cazare, dar sunt şi alte lucruri importante: modul în care ai capacitatea administrativă de a gestiona aceste prezenţe, de a examina eventualele solicitări de azil, de a asigura asistenţa medicală, nu mai spun de hrană şi şcoală pentru copii, lucrurile astea nu sunt chiar atât de simple", spune senatorul PSD.

"Mie, personal, această cifră de peste şase mii mi se pare peste capacitatea de gestionare la nivelul statului român, în clipa de faţă", conchide Titus Corlăţean.