Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis respinge cotele obligatorii de imigranţi

klaus_iohannis_respinge_cotele_obligatorii_de_imigranti.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)
Preşedintele Klaus Iohannis (Foto: www.presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi. El se arată nemulţumit de anunţul Comisiei Europene privind cota de circa şase mii de imigranţi ce revine României.

Klaus Iohannis declară că nu este oportun şi nu e o soluţie să fie stabilite cote obligatorii de imigranţi: "Referitor la cotele care au fost prezentate ieri de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Încă nu este cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European".

Preşedintele precizează că a discutat joi cu ministrul de Interne, care va participa la Consiliul JAI de luni, 14 septembrie, iar "mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii".

În opinia sa, cotele obligatorii "calculate într-un mod foarte birocratic", fără consultare, nu vor rezolva problema imigranţilor, iar un astfel de proiect precum cel prezentat de CE nu era necesar "în această fază".

"Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni şi nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranţii care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba de o solidaritate europeană, iar România şi-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci şi prin oferta de a primi un număr mare, pentru noi, de refugiaţi, ceea ce nu considerăm că este o soluţie sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabiliceşte, aş putea spune, fără a consulta statele membre", declară preşedintele.