Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legendă a Războiului Rece, în exclusivitate la RFI, despre Cuba de ieri și de azi (II)

Felix Rodriguez, figura legendară a serviciilor clandestine americane, erou a nenumărate bătălii ale Războiului Rece, veteran al campaniilor de răsturnare a regimului comunist din Cuba, țara sa natală, se afla, în octombrie 1967, în Bolivia, în uniforma de ofițer bolivian, cu misiunea de a instrui o unitate anti-gherilă angajată în capturarea liderului comunist cubanez Ernesto "Che" Guevara, care fusese semnalat în zona Vallegrande, la 780 de km sud-est de capitală.

 

Prima parte a interviului se încheie cu momentul în care Guevara este capturat. Era o zi de duminică, 8 octombrie. Se verifică identitatea "străinului", se consultă documentele găsite asupra lui Che. A doua zi, președintele Barrientos îi încredințează  misiunea de a continua ancheta comandantului  divizionar, colonelul Joaquin Zenteno, cel care avea să fie asasinat în mai 1976, la Paris, probabil ca răzbunare pentru eliminarea lui Guevara. Alături de Zenteno se afla Felix Rodriguez.  Este una dintre întâlnirile emblematice ale Războiului Rece, și ea se petrece într-o sală a școlii de țară din La Higuera.

 

Felix Rodriguez: Guevara era în stânga încăperii,  legat. În spatele lui erau cadavrele a doi ofițeri cubanezi.  Zenteno a încercat să-i pună întrebări, dar Che se uita la el fără să răspundă. Tăcere totală. Zenteno, enervat, i-a spus, "tu ești veneticul în țara mea, ar trebui să ai bunul simț de a-mi răspunde". Guevara a continuat să tacă. Am părăsit amândoi încăperea, și l-am rugat pe colonel să-mi dea acces la documentele găsite asupra prizonierului, ca să le fotografiez pentru guvernul meu. Mi-a dat o raniță în care se găsea un jurnal, ținut bineînțeles în spaniolă, o mască împotriva astmului cu niște medicamente, și o mapă cu mesaje dactilografiate primite din Cuba.

 

Reporter: Ținea legătura cu "centrul"?

 

Felix Rodriguez: Cred că Guevara a fost trimis în Bolivia ca să fie ucis. Era pro-China, în vreme ce Cuba depindea de Uniunea Sovietică.  I-au dat un transmițător defect, deci n-a putut să comunice cu Havana. Mario Monje, șeful comuniștilor bolivieni, cu care se văzuse la 31 decembrie 1966, și care două luni mai devreme îl întâlnise pe Castro, îi retrăsese complet sprijinul, iar diplomatul cubanez care avea misiunea să-l asiste în La Paz, un ofițer de informații care primise contingentul cubanez și-l transportase din capitală către zona de operațiuni, a fost rechemat sub pretext că-i expirase viza. S-a aflat ulterior că devenise cetățean bolivian. Guevara era deci complet singur.

 

Reporter: Să revenim la momentul în care, după fotografierea documentelor, vă întoarceți, singur, în camera în care se afla Guevara.

 

Felix Rodriguez: M-am apropiat și i-am spus, "Comandante, am venit să vorbim. M-a privit arogant. "Nimeni nu mă interoghează pe mine".  "Nu vreau să vă interoghez", i-am răspuns, "vreau doar să stăm de vorbă. Ați fost șef de stat, și ați ajuns aici deoarece credeți în niște idealuri, deși ele sunt, după părerea mea, greșite". M-a întrebat dacă-l pot dezlega. Am chemat un soldat, căruia a trebuit să-i dau ordinul de trei ori. L-a dezlegat și l-am ajutat să se așeze pe o bancă. Am început să vorbim. Când îl întrebam ceva tactic, de interes pentru noi, refuza să răspundă. Am vorbit însă de altele. De exemplu, a pus, cum făceau toți, starea economiei cubaneze pe seama embargoului american. I-am spus că mi se pare ironic,  pentru că el însuși a condus economia și Banca Națională fără să fie un specialist.  M-a întrebat dacă știu cum a devenit președintele Băncii Naționale. I-am spus că n-am nici o idee. "Într-o zi, la o  ședință, Fidel a spus că are nevoie de un economist devotat.  Mi s-a părut că spune "comunist devotat", și am ridicat mâna." O lună mai târziu, îl făceau președinte al Băncii Naționale și șef al economiei, despre care nu știa nimic. La un moment dat, s-a întors către mine și mi-a spus, "Nu ești bolivian". "Ce credeți că sunt",  l-am întrebat. "Puertorican sau cubanez, dar după întrebările pe care mi le-ai pus cred că lucrezi pentru serviciile secrete americane". Am recunoscut că sunt cubanez și că am facut parte din echipele de infiltrare dinaintea invaziei din Golful Porcilor. Asta i-a stârnit interesul și m-a întrebat cum mă cheamă. Printre infiltratori s-a aflat un agent al lui Castro, care ne putea recunoaște, dar nu ne putea identifica după nume, pentru că toți aveam pseudonime.  Neștiind ce-o să se întâmple, i-am răspuns, "Felix".  Un prenume care pentru el nu însemna nimic.

 

Reporter: Se spune că păstrați, până-n ziua de astăzi, pipa și Rolex-ul lui Che. Adevărat?

 

Felix Rodriguez: Erau vreo 6 - 7  GMT-Rolex-uri în zonă. Fiecare cubanez primea unul înaintea plecării spre Bolivia. Era un soldat care se lăuda că poartă ceasul lui Che. I-am ordonat să mi-l dea, ca să verific daca nu conține documente sau vreun micro-transmițător.  Guevara avea asupra lui, când l-au prins și l-au predat lui Gary Prado, două Rolex-uri, al lui, pe care-l marcase, și al unui cubanez căzut în luptă. Se pare că i-a dat ceasul lui Prado, care prin urmare se afla în posesia ceasului lui Che. În legătura cu pipa: Guevara mi-a dat-o câteva minute înainte de a fi executat.  Fiind ofițerul cu gradul cel mai mare din zonă, primisem telefonic de la Înaltul Comandament bolivian ordinul să lichidăm prizonierul.  Ordinele mele, de la CIA, erau să-l ținem în viață, și aveam un elicopter și un avion pregătite să-l transporte în Panama pentru a fi interogat.  Motivul, mi-am dat seama ulterior, era că Guevara se rupsese de Havana și de sovietici.  Am încercat să-l conving pe colonelul Zenteno să anuleze ordinul.  Mi-a spus că nu poate face nimic. Era decizia președintelui Boliviei și a șefilor săi direcți.  Am revenit în încăpere, și i-am spus lui Che "Comandante, îmi pare rău, m-am străduit..."A înțteles perfect. S-a făcut alb ca hârtia. În viața mea nu mai văzusem așa ceva  Și-a revenit și mi-a spus, "e mai bine așa, n-ar fi trebuit să fiu prins viu." După care a scos pipa din buzunarul stâng și mi-a întins-o, spunând, "vreau să ofer această pipă unui "soldadito" care s-a purtat frumos cu mine".  Am pus pipa în buzunar și l-am întrebat dacă pot să transmit ceva familiei. Mi-a spus, sarcastic cred, să-i transmit lui Fidel că va vedea în curând o altă revoluție triumfând în America.  Schimbându-și expresia feței,  i-a lăsat vorba soției să se recăsătorească și să încerce să fie fericită.  Asta a fost tot. S-a apropiat, ne-am dat mâna, ne-am îmbrățișat, după care a luat poziția de drepți, crezând că eu sunt cel care-l va împușca. Am părăsit încăperea.

 

Reporter: Restul este, cum se spune, istorie... Rămășițele pământești ale lui Guevara au fost exhumate abia în iulie 1997 dintr-o groapă comună de la marginea aerodromului din Vallegrande,  transferate în Cuba și îngropate trei luni mai târziu,  cu onoruri militare,  în mausoleul ridicat în memoria sa la Santa Clara.  Lupta dvs. a continuat în Ecuador, Peru, Vietnam, Argentina, El Salvador, și ați declarat că se va încheia doar când Cuba este liberă. Se apropie acest moment?

 

Felix Rodriguez: Din păcate nu. M-am întâlnit recent cu un grup de lideri ai opoziției interne, veniți în vizită aici. Părerea lor, pe care o împărtășesc, este că acum, când regimul are o nevoie disperată de bani, vine președintele Obama și permite să se transfere mai mulți bani în Cuba, permite turiștilor să viziteze insula. Și ce primește în schimb? Din 17 decembrie trecut, când a anunțat reorientarea, membrii opoziției au constatat o înăsprire considerabilă a represiunii, schimbări în rău în situația drepturilor omului. Autoritățile au devenit mult mai agresive.  Râd de Obama. Vor ridicarea embargoului pentru că nu pot împrumuta bani de la băncile internaționale. Cuba nu și-a achitat niciodată datoriile. Eram în Argentina în 1973, când președintele Campora, îndată după intrarea în atribuțiuni,  a restabilit relațiile diplomatice cu Havana, și i-a acordat un împrumut de aproape un miliard de dolari pentru achiziționarea de vehicole. Suntem în 2015, și argentinienii n-au primit un ban de la cubanezi.E de necrezut ce se petrece. Opoziția este de acord, în unanimitate, că președintele Obama nu face decât să arunce un colac de salvare regimului comunist. Rezultatul va fi intensificarea represiunii, și, din nefericire,  prelungirea agoniei poporului cubanez.

 
Felix Rodriguez intervievat de Radu Tudor