Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria cere activarea mecanismului european de protecţie civilă şi critică imigranţii

viktor_orban.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Ca urmare a intensificării afluxului de refugiați, Ungaria a cerut vineri Comisiei Europene să activeze mecanismul de protecție civilă, prin care un stat al Uniunii Europene poate primi asistență imediată din partea celorlalte state membre, a anunțat la o conferință de presă Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului comunitar. Pe de altă parte, guvernul de la Budapesta pregăteşte măsuri extrem de dure pentru a face faţă valului de refugiaţi.

Conform purtătorului de cuvânt al executivului european, Ungaria cere în special de saltele, lenjerii de pat, perne, pături și sisteme de încălzire. Guvernul ungar a solicitat deja Uniunii Europene opt milioane de euro ca asistență de urgență pentru extinderea taberelor de refugiați, Comisia Europeană promițând că va examina rapid această cerere.
Activarea mecanismului comunitar de protecție civilă ar înlesni mobilizarea serviciilor de urgență pentru a răspunde necesităților imediate ale Ungariei. Odată ce se va lua această decizie, Comisia Europeană va lansa un apel către toate statele UE să ajute Ungaria și va coordona întregul proces.

Pe de altă parte, premierul ungar Viktor Orban a anunțat, tot vineri, că orice refugiat care va pătrunde ilegal pe teritoriul Ungariei începând cu data de 15 septembrie va fi arestat. El a criticat dur comportamentul imigranţilor musulmani, avertizând că autorităţile ungare nu vor mai tolera nerespectarea legilor. Viktor Orban, care a propus măsuri pentru protejarea prosperităţii Europei şi a "identităţii creştine", a denunţat comportamentul imigranţilor musulmani care au ocupat Gara centrală din Budapesta şi au blocat traficul rutier spre Austria. "Imigranţii au blocat gări, refuză amprentarea digitală, nu vor să coopereze cu autorităţile, refuză să meargă în centrele în care ar primi alimente, apă, unde ar putea dormi şi ar beneficia de servicii medicale... Practic, se revoltă împotriva ordinii legale din Ungaria", a acuzat Orban, potrivit Reuters. "Începând din 15 septembrie, autorităţile ungare nu vor mai ierta trecerile ilegale ale frontierelor", a atras atenţia premierul Ungariei.
Autoritățile ungare se așteaptă la o presiune tot mai mare la granița sudică, având în vedere că în numai 12 ore încă 7.600 de refugiați au pătruns în Macedonia, alți circa 22.500 fiind în prezent în curs de a fi transferați de pe insula grecească Lesbos către Atena, toți aceștia urmând să sosească în zilele următoare la granița sârbo-ungară pe care vor dori să o treacă în drumul lor către destinațiile preferate din vestul Europei, mai ales Germania și țările scandinave. Numai în ultimele 24 de ore alți 16.000 de refugiați au trecut granița dintre Ungaria și Austria.