Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România respinge cu « modestie » ideea cotelor obligatorii de imigranţi

syrian-refugees-turkey.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a declarat că luni, la JAI, va transmite că România își va respecta angajamentele inițiale de a primi 1.875 de imigranți, iar ”cu modestie, dar și cu demnitate” va vota împotriva cotelor obligatorii.

”În contextul în care România este o țară sigură, care își face datoria cu mult profesionalism, merg mâine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar și cu demnitate, România își respectă angajamentele inițiale de a primi 1.875 de imigranți, atât este capacitatea în momentul de față a statului român. Bineînțeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii”, a spus vicepremierul Oprea.

Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria. Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mulți migranți decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar săptămâna viitoare va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi. Șeful statului a declarat, joi, că a luat act cu nemulțumire de proiectul prezentat în PE și că mandatul României la conferința JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote. Premierul Victor Ponta a susținut, sâmbătă, că România ”nu își poate asuma ceva pentru care nu este pregătită” și că aceia care cer acum ca românii să fie solidari în criza refugiaților ”sunt aceiaşi care ne spun că nu suntem buni de Schengen”.