Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegerea lui Jeremy Corbyn - sfârșitul Partidului Laburist britanic?

corbyn.jpg

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn riscă să scindeze Partidul Laburist cu politicile sale de stânga
Sursa imaginii: 
www.mirror.co.uk

Alegerea lui Jeremy Corbyn în fruntea Partidului Laburist din Marea Britanie a fost întâmpinată cu satisfacție nedisimulată de Partidul Conservator condus de premierul David Cameron și cu îngrijorare de o parte a propriului partid. Corbyn este cel mai de stânga lider al Partidului Laburist din ultimii 70 de ani și devine primul lider anti-monarhist al unuia dintre cele două mari patide care au dominat viața politică britanică în ultimul secol. 

"Roșu și îngropat", "Bye, Bye, Partidul Laburist", "Corbyn declanșează războiul civil în Partidul Laburist" - sunt numai câteva dintre titlurile presei londoneze a doua zi după alegerea noului lider Laburist.

Ce-i drept, e vorba de ziare cu orientarea de dreapta, dar nici la stânga alegerea lui Corbyn nu este privită ca fiind de bun augur pentru principalul partid de opoziție.

Cel puțin 10 dintre actualii membri ai cabinetului din umbră au anunțat sau se pregătesc să anunțe că nu vor accepta un post în noua echipă condusă de Corbyn. 

În condițiile în care se estimează că nu mai mult de 10% dintre cei 232 de deputați Laburiști sunt sprijinitori reali ai noului lider, dificultățile sale apar deja chiar din primele zile ale mandatului. 

Cei care refuză să i se alăture obiectează în special asupra intenției declarate a lui Corbyn de retragere a Marii Britanii din NATO și ambiguitatea cu privire la poziția în viitorul referendum privind rămânerea sau nu în Uniunea Europeană, majoritatea deputaților Laburiști fiind pro-europeni convinși. 

Alții obiectează asupra pozițiilor socialiste în privința economiei, mai ales după înfrângerea Partidului Laburist în mai anul acesta în alegerile parlamentare, când liderul de atunci, Ed Miliband, a fost perceput ca fiind prea de stânga, iar Corbyn este mult mai la stânga lui Miliband.

Foștii aliați ai premierilor Tony Blair și Gordon Brown, din perioada 1997 - 2010 când Partidul Laburist s-a aflat la putere, au avertizat că partidul riscă să o ia pe o cale sinucigașă. 

Mulți îl compară pe Corbyn cu Michael Foot, cel care a condus Partidul Laburist în 1983 către cea mai catastrofală înfrângere în alegeri după cel de-al Doilea Război Mondial, iar partidul s-a scindat și a stat 17 ani în opoziție.

Diferența este că Foot, un distins intelectual de stânga, avea experiență la guvernare ca ministru, în timp ce Corbyn a fost în toată perioada celor 32 de ani de când este deputat un marginal, care a votat de peste 500 de ori în parlament împotriva partidului său, iar acum este în poziția de a le cere deputaților săi loialitate.

Alegerea lui Corbyn a fost salutată cu satisfacție de marile confederații sindicale, care l-au sprijinit pe parcursul campaniei de alegere a liderului și este de presupus că un Partid Laburist mai radical îi va încuraja pe sindicaliști în opoziția lor față de actualul guvern, fiind previzibile mai multe proteste sociale, inclusiv greve. 

Prietenul Rusiei

Așa cum era de așteptat, victoria lui Corbyn a fost salutată de partide ale stângii radicale din Europa, cum ar fi SYRIZA din Grecia și Podemos din Spania și chiar și Partidul Socialist Francez a spus într-un comunicat că alegerea sa cu un scor categoric "permite Laburiștilor să se reconstruiască în vederea propunerii unei alternative de stânga în Marea Britanie".

Liderul partidului separatist Sinn Fein, Gerry Adams, a salutat alegerea lui Corbyn, un susținător consecvent al unei Irlande unite care să înglobeze provincia britanică Irlanda de Nord, după cum președinta Argentinei, Cristina de Fernandez Kirchner a salutat alegerea unui politician care pledează consecvent pentru retrocedarea Insulelor Malvine/Falkland, iar Hamas, organizație numită "prietenă" în trecut de Corbyn, a reamintit că noul lider Laburist e un susținător ferm al cauzei palestiniene. 

O descriere extrem de flatantă din punct de vedere rusesc i-a dat-o cotidianul moscovit Kommersant: "Viitorul lider al opoziției pare a fi cel mai pro-Rusia politician din istoria Regatului Unit de după sfârșitul Războiului Rece: el cele dizolvarea NATO, critică Occidentul pentru poziția sa în Ucraina, este în favoarea unor legături mai bune cu Rusia și preferă canalul Russia Today televiziunii britanice."   

Politicienii din Partidul Conservator, care au fost extrem de discreți pe parcursul ultimelor trei luni au reacționat imediat, iar premierul Cameron și ministrul apărării, Michael Fallon, au spus că noul lider Laburist reprezintă un risc de securitate pentru Regatul Unit, prin refuzul său de a sprijini în parlament lovituri aeriene împotriva organizației Statul Islamic în Siria.

Alți Conservatori și sprijinitori ai lor jubilează la gândul că Partidul Laburist și-a anulat probabil orice șansă de victorie în viitoarele alegeri parlamentare din 2020, prin vacantarea de către liderul său a centrului politic, acolo unde s-au câștigat în ultimii 25 de ani alegeri în Marea Britanie. 

Dar riscul pentru Partidul Conservator este că, pe fondul acestei relaxări în fața unui adversar căzut pradă unui război intern, în interiorul său ar putea reizbucni disputele, mai ales în perspectiva referendumului privind rămânerea sau nu în UE, care trebuie organizat până la sfârșitul lui 2017. 

Până atunci însă, primul test electoral îl vor reprezenta alegerile pentru Parlamentul Scoției, Adunarea Țării Galilor și pentru primar și Adunarea Londrei, în mai 2016, când se va vedea care este impactul lui Corbyn în teritorii până nu demult dominate de Partidul Laburist. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ