Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Corina Crețu: nu există nici o legătură între refugiați și alocările bugetare ale UE

Acordurile de Cooperare și Programele Operaționale pentru actuala perioadă de programare (2014 - 2020) nu prevăd penalizarea sau restricționarea accesului statelor membre la Fondurile Structurale Europene și la Fondurile de Investiții în situația în care un stat membru respinge cota propusă de Comisia Europeană privind primirea migranților, a declarat Comisar European pentru Politica Regională, Corina Crețu într-o declarație pentru Mediafax.

Comisarul european afirmă că Politica de Coeziune " va continua să joace un rol important în chestiunea migrației, axându-se pe integrarea socială a migranților legali" şi că "în perioada de programare 2014-2020, peste 20 de miliarde de Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională alocate tuturor statelor membre sunt destinate măsurilor care vor genera creștere economică și dezvoltare și care vor susține implicit integrarea socială, inclusiv a migranților legali".

Creţu afirmă, citându-l pe preşedintele CE, că la nivelul Comisiei Europene se "analizează în prezent posibilitatea ca fondurile destinate Politicii de Coeziune să aibă o contribuție mai mare pe viitor în abordarea problemei migrației, iar această contribuție este posibilă în special în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră și a strategiilor macro-regionale".

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a criticat vehement ţările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranţilor propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene.

"Oponenţii sistemului cotelor privind imigranţii nu ar trebui să fie prea siguri de această poziţie", a avertizat cancelarul austriac.

Oricine se sustrage responsabilităţilor trebuie să fie penalizat financiar, "spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE", a spus Faymann într-un interviu acordat revistei germane Der Spiegel.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate ieri (miercuri - n.r.) de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este încă cazul să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luate act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European", a declarat Iohannis.