Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist despre criza migranților: Dacă se întâmpla ceva în R.Moldova? Spuneam că nu putem să-i primim?

popescu.jpg

Oana Popescu, analist, director al platformei de politică externă la Global Focus
Oana Popescu, analist, director al platformei de politică externă la Global Focus

Oana Popescu, analist, director al platformei de politică externă la Global Focus spune la RFI că România nu se poate arăta surprinsă de această criză. În contextul în care dezbaterea privind cotele de refugiați e tot mai aprinsă  la nivel european, Oana Popescu explică de ce Bucureștiul nu poate spune că nu era pregătit.

« Ne-a surprins criza refugiaților cum ne surprinde iarna în România. Ca și când n-ar fi fost de așteptat ca oamenii aceia, la un moment dat, după un conflict prelungit, să se refugieze și să plece undeva. Și, bineînțeles, dacă poți să pleci undeva unde poți și să rămâi, stabil,  cu familie cu tot, de ce ai campa undeva pe lângă țara ta, în speranța,  așa cum spun unii, să te întorci cât mai repede, cât timp tu nu ai perspectiva că în curând va fi mai bine acolo. Colapsul sistemului Schengen arată că am stat, ne-am uitat și n-am făcut mare lucru. Deși ce se întamplă acum era o catastrofă anunțată. 

Inclusiv România, din acest punct de vedere, pe bună dreptate i se reproșează că n-are nicio scuză. Avem Ucraina la graniță. Dacă se refugiau o grămadă de ucraineni aici. Dacă Rusia își intensifica atacurile ?
Dacă se întâmpla ceva în Republica Moldova? Ce făceam? Spuneam că nu putem să-i primim? Sigur, nu mai aveam problema culturală. Dar spuneam că logistic nu avem unde să-i primim ? »

 
Ascultă declarația Oanei Popescu, analist, director al platformei de politică externă la Global Focus