
Politică
Gard la graniţa Ungariei cu România? Reacţia MAE: Nu este un gest corect din punct de vedere politic
gard_granita_ungariei_romania.jpg

ACTUALIZARE: Ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, consideră MAE, care precizează că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.
"Măsura este necesară pentru că traficanţii de persoane care tranzitează Serbia îşi schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România", explică şeful diplomaţiei ungare, citat de MTI, informează Mediafax.
"Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România", precizează el.
Oficialul ungar spune că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.
Guvernul Ungariei a alocat peste 70 de milioane de euro pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Iniţiativa este criticată de Uniunea Europeană şi de Serbia.
Anul acesta, în Ungaria au pătruns peste 200 de mii de imigranţi extracomunitari.