Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Laura Ștefan la RFI: ”Moldova trebuie să înceapă să facă pași în direcția corectă”

laura.jpg

Laura Ştefan.

În timp ce la Chișinău continuă protestele anticorupție, mai mulți experți români în reforma justiție și anticorupție le-au vorbit, miercuri, oficialilor moldoveni și reprezentanților societății civile cum să lupte mai eficient cu corupția.

Mesajul meu este că dacă s-a putut în România, se poate cu siguranță și în Moldova. România a avut un trecut similar celui R.Moldova, mai ales din perspectiva aceasta a corupției instituționalizate, a corupției sistemice. Cred că pentru o țară aflată în proximitate,exemplul României ar putea fi unul extrem de util, unul din care să învățăm”, o spune într-un interviu la RFI, Laura Ștefan, experta anticorupție, prezentă la conferința ”Anticorupția: Situația actuală și studiul de caz al României”.Evenimentul a fost desfășurat de Institutul de Politici si Reforme Europene (IPRE), în colaborare cu Institutul de Politici Europene de la Berlin. 

”Soluții există, ele trebuie aplicate constant și hotărât. Nu cred că noi trebuie să căutăm astăzi, în ceasul al XII-lea soluții miraculoase și scurtături. Nu cred că ele există. Cred că singurul lucru care funcționează este ceea ce a funcționat și în alte părți și anume oferirea de garanții de independență pentru procurori, similare celor oferite pentru judecători, consolidarea cadrului anticorupție, inclusiv prin consolidarea instituțională”, declară la RFI, Laura Ștefan, coordonatorul activităților anticorupție pentru ONG-ul Expert Forum. În opinia expertei, atunci când șapte instituții lucrează cu toate pe un domeniu atât de sensibil cum este cel al luptei împotriva corupției, disfuncționalitățile sunt foarte probabile.”Dacă avem o singură instituție care are întreaga responsabilitatea de la un capăt la celălalt al instrumentării unui dosar și a cărei muncă este apoi evaluată critic de către un judecător, cred că avem o șansă să obținem rezultate în lupta anticorupție. S-au încercat tot felul de metode și de instrumente noi. Eu cred că ceea ce funcționează, a funcționat și în alte țări.”,susține Laura Ștefan.

 

Referindu-se la criza din sistemul bancar din R.Moldova și nepedepsirea celor care se fac vinovați de ”Jaful Secolului”, experta de la București e de părere că lupta împotriva corupției la nivel înalt, lupta împotriva marei fraude economice este, de fapt, lupta împotriva unor oameni extrem de influenți în societatea respectivă. ”Lupta împotriva corupției la nivel înalt nu este un lucru ușor de făcut, presupune în primul rând o construcție instituțională solidă și corectă, așezată pe niște fundamente foarte solide, iar apoi presupune aducerea unor oameni care să populeze aceste instituții și să le imprime propriile lor valori și să le împingă spre atingerea unor rezultate. Din păcate, această lipsă de reacție a organelor de aplicare a legii este simptomatică  pentru Moldova și ne artă cât de departe suntem de locul în care ne-am dori să ajungem în lupta împotriva corupției și marei fraude economice. Avem nevoie de reforme structurale, lucrurile de acest tip să nu se mai întâmple în viitor. Avem nevoie de construcții instituționale solide care să atragă și oameni pricepuți, și oameni curajoși și oameni competenți pentru că nu ajunge să fii onest, trebuie să fii și competent, trebuie să știi să faci anchetă, trebuie să fii liber de influențe politice pentru a putea ancheta pe absolut oricine încalcă legea”.

 

Soluțiile punctuale pe care probabil  majoritatea societății populației le așteaptă cum ar fi demisii sunt exact atât, soluții punctuale. Ele nu vor rezolva marea problemă a țării care este lipsa unor instituții care să disciplineze felul în care sunt folosiți banii în această țară, e vorba de bani publici sau bani privați”.

 

Laura Ștefan consideră că voința politică e primul lucru de care este nevoie atunci când se discută despre politici anticorupție.”Dacă nu există voință politică atunci nu ne mai prefacem că facem ceva”.

 

Cred că singura soluție este așezarea la masa de discuții și adoptarea unor legi absolut cruciale cum ar fi Legea procuraturii, construcția unor instituții anticorupție care să poartă răspunderea pentru investigația de la un capăt la celălalt, de la începutul până la finalul unui dosar ca să nu avem situații în care instituțiile se acuză reciproc de lipsă de interes și de voință în anchetarea unor dosare. Sunt soluții care nu sună foarte sexy, dar sunt singurele soluții care funcționează și o să ia timp. Ideea este că Moldova trebuie să înceapă să facă pași în direcția corectă”.

Întrebată de cât timp a avut nevoie România pentru a avea rezultate palpabile în combaterea corupție, Laura Ștefan ne-a spus: ”În România, DNA a început să funcționeze cu adevărat în 2005 și astăzi vedem rezultatele. Iată că în zece ani se poate vedea un efect disuasiv, se pot vedea rezultate concrete, oameni care fac pușcărie, averi care sunt confiscate, cu respectarea drepturilor cetățenești, cu acordarea de garanții în cadrul procesului penal, cu respectarea tuturor standardelor în materie pentru că și asta este important. Vrem anticorupție, dar nu o vrem oricum. O vrem cu respectarea regulilor”, a mai punctat Ștefan.

Între timp, la Chișinău și-a început activitatea, în calitate de expert, pentru câteva luni, fostul procuror DNA, Mariana Alexandru care va oferi consultanţă instituţiilor de urmărire penală din Republica Moldova, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție. ”Cu siguranță orice expertiză este de ajutor, dar până la urmă muncă trebuie să fie făcută și asumată de autoritățile din R.Moldova. Întotdeauna România este un partener pe care vă puteți baza când este vorba de întinsul unei mâini și de ajutor concret oferit tuturor instituțiilor pentru că se pot face astfel de schimburi și în alte domenii. Cred că este perfect posibil ca această conlucrare să fie fructoasă, dar cred că trebuie până la urmă R.Moldova trebuie să își asume propriile probleme și să înceapă să le rezolve. Până la urmă, tot procurori din Moldova, tot judecători din Moldova vor trebui să rezolve aceste dosare, cu ajutorul experților străini, desigur”, a conchis experta anticorupție la RFI.  

Precizăm că, Laura Ștefan este câștigătoarea premiului "Femeia curajoasa" a anului 2015 și nominalizarea Ambasadei SUA la București pentru premiul "Femei curajoase din intreaga lume", acordat de Secretarul de Stat al SUA. Potrivit portalului www.hotnews.ro, Laura Ștefan a intrat în conștiința publică în urma luărilor de poziție extrem de ferme în apărarea instituțiilor-cheie în lupta anticorupție în timpul atacului la statul de drept dat de USL în vara anului 2012. Un an mai târziu, Laura Ștefan a protestat public față de întelegerea netransparentă dintre președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta pentru stabilirea șefilor de parchete. De asemenea, prin pozițiile sale publice, Laura Ștefan a avut un rol esențial în stoparea unor inițiative legislative care ar fi mimat lupta anticorupție. Ea a militat în permanență pentru transparentizarea procedurilor care vizează activitatea instituțiilor din Justiție, mai scrie Hotnews.