Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nervi şi haos la graniţele interne ale UE

nervi_haos_granitele_interne_ue.jpg

Imigranţi şi forţe de ordine, la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia (Foto: Reuters/Srdjan Zivulovic)
Imigranţi şi forţe de ordine, la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia (Foto: Reuters/Srdjan Zivulovic)

Situaţie tensionată în Europa, pe fondul crizei imigranţilor. Ungaria anunţă că a terminat de ridicat gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Croaţia. De partea ei, Croaţia anunţă că va continua să-i transporte pe imigranţi la graniţa cu Ungaria.

ACTUALIZARE 2: Un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a autorităţilor române, în faţa fluxului de refugiaţi înregistrat în statele din vecinătatea României are loc la graniţa cu Serbia, în judeţul Timiş, informează Ministerul de Interne.

 

ACTUALIZARE 1: Ministerul de Externe de la Bucureşti informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Croaţiei că autorităţile locale au luat măsuri de suspendare, pe o perioadă nedeterminată, a traficului feroviar pe relaţia Serbia-Croaţia.

 

Gardul ungar de la graniţa cu Croaţia, lung de 41 de kilometri este menit să pună capăt fluxului de refugiaţi care vor să ajungă în vestul şi nordul Europei.

Budapesta a mai ridicat un astfel de gard la graniţa cu Serbia şi a anunţat că va construi unul şi pe o porţiune a frontierei cu România.

Croaţia va continua să-i transporte pe imigranţi la graniţa cu Ungaria, ţară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, anunţă premierul croat, Zoran Milanovici. El declară ferm că ţara sa nu va deveni centrul de refugiaţi al Europei. Peste 20 de mii de imigranţi au intrat până sâmbătă la prânz în Croaţia.

Ungaria ameninţă că va bloca aderarea Croaţiei la Spaţiul Schengen, dacă Zagrebul nu reuşeşte să apere graniţele externe ale blocului comunitar, declară un consilier al premierului ungar, Viktor Orban.

Să notăm şi poziţia Sloveniei, care anunţă că este gata să primească până la zece mii de refugiaţi. Poliţia a folosit vineri seară spray-uri paralizante pentru a dispersa mai mulţi refugiaţi care încercau să intre dinspre Croaţia.

Între timp, sute de refugiaţi sirieni, care erau blocaţi de forţele turce în zona Edirne, în timp ce încercau să ajungă pe jos în Grecia au plecat spre frontiera cu Bulgaria, declară un oficial din Jandarmeria turcă.