Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri cu rezultat incert în Grecia

alegeri_rezultat_incert_grecia.jpg

Fostul premier grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters)
Fostul premier grec, Alexis Tsipras (Foto: Reuters)

Grecii votează duminică în al treilea scrutin naţional de anul acesta. Ei trebuie să aleagă cine va aplica noile măsuri prevăzute în acordul cu creditorii internaţionali.

La alegerile de duminică din Grecia nu există un favorit clar. Partidul Syriza al fostului premier Alexis Tsipras este creditat în sondaje cu un uşor avans faţă de formaţiunea de centru-dreapta Noua Democraţie.

Sondajele care au arătat că mulţi dintre cei aproape zece milioane de alegători sunt indecişi sau ar putea lipsi de la vot sugerează că nici un partid nu va obţine suficiente voturi pentru a guverna singur.

Alexis Tsipras a demisionat după numai şapte luni în funcţie, în urma rebeliunii unor membri ai partidului său, din cauză că a acceptat condiţiile dure impuse de creditorii internaţionali.

Principalul rival al lui Tsipras este liderul partidului Noua Democraţie, Vangelis Meimarakis, a cărui campanie electorală s-a concentrat pe revenirea la stabilitate. El l-a descris pe Tsipras ca un politician nesăbuit, fără experienţă, care a condus ţara spre o potenţială catastrofă şi a introdus restricţii bancare.

Potrivit sondajelor, nici un partid nu va obţine majoritatea de 151 de mandate în Parlamentul cu 300 de locuri, nici cu bonusul de 50 de mandate acordat câştigătorului, iar o coaliţie de trei partide va fi probabil formată. Acest lucru ar urma să se realizeze cu sprijinul a două partide proeuropene: socialiştii de la PASOK şi To Potami (Râul).

Partidul Zori Aurii, ai cărui lideri sunt judecaţi pentru conducerea unei organizaţii infracţionale, este cotat cu a treia şansă, dar nu va fi abordat de nici unul dintre celelalte partide, pentru formarea unei coaliţii.

Secţiile de vot se închid la ora 19, iar rezultatele finale sunt aşteptate până luni dimineaţă.