Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi tensiuni româno-ungare pe tema gardului de la graniţă

ambasadorul_roman_budapesta_convocat_mae_ungar.jpg

Un imigrant atinge un gard de sârmă ghimpată, la graniţa Serbiei cu Ungaria (Foto: Reuters/Stoyan Nenov)
Un imigrant atinge un gard de sârmă ghimpată, la graniţa Serbiei cu Ungaria (Foto: Reuters/Stoyan Nenov)

Tensiunile româno-ungare cunosc un nou episod. Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat luni la Ministerul ungar de Externe, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu. Ce spune MAE de la Bucureşti?

Ministrul român de Externe a spus sâmbătă că ridicarea de garduri este "un gest mai degrabă autist şi inacceptabil".

De partea sa, şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, afirmă că se aşteaptă la "mai multă modestie din partea unui ministru de Externe, al cărui premier se confruntă cu un proces", aluzie la trimiterea în judecată a lui Victor Ponta.

"Ne-am fi aşteptat la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui prim-ministru este în prezent judecat", a spus şeful diplomaţiei ungare. "Suntem o ţară cu o istorie de peste o mie de ani şi care în decursul timpului a trebuit să-şi apere nu doar propriul teritoriu, ci şi pe al Europei de multe ori. La fel se va întâmpla şi acum, indiferent că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.

În replică, Ministerul român de Externe arată într-un comunicat că "nu doreşte să comenteze noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români".

MAE român mai spune că "poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional. Acestea vor fi reiterate oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe".

Decizia Ungariei de a ridica la graniţele cu vecinii săi garduri de sârmă ghimpată a tensionat relaţiile cu Serbia, Croaţia şi România. Demersul Budapestei a fost criticat de mai mulţi oficiali europeni.