
Politică
Cristian Diaconescu: Budapesta nu este în măsură să dea lecţii altora
cristian_diaconescu_budapesta_nu_masura_lectii_altora.jpg

În opinia lui Cristian Diaconescu, "în situaţia de criză în care ne aflăm, neexistând o politică solidară a Uniunii Europene privind valul de refugiaţi, aceste schimburi de replici sunt total inutile. În acest moment, s-ar aştepta ca de la două state partenere în Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică să existe disponibilitate de cooperare, să se ajute între ele, tocmai pentru a gestiona această situaţie a refugiaţilor de o manieră normală, europeană, în strictul respect al standardelor şi valorilor la care cu toţii am aderat".
Fostul ministru de Externe consideră că Ungaria nu este în măsură să dea lecţii României: "Nu cred că astăzi Budapesta este în măsură să dea lecţii în ceea ce priveşte atitudinea unui stat sau altul. Discutăm în opinia mea cel puţin despre un Guvern antisemit, xenofob, care şi în criza refugiaţilor s-a evidenţiat în Europa printr-o atitudine absolut anormală şi din acest punct de vedere, cred că mai multă modestie şi temperare la Budapesta şi mai mult accent pe cooperarea cu vecinii, dacă doreşte să aibă un răspuns adecvat la criza refugiaţilor, ar fi mult mai nimerit".
Ambasadorul român la Budapesta, convocat la MAE ungar
Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat pentru ziua de luni la Ministerul ungar de Externe, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu. Ministrul român de Externe a spus că ridicarea de garduri este "un gest mai degrabă autist şi inacceptabil".
De partea sa, şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, afirmă că se aşteaptă la "mai multă modestie din partea unui ministru de Externe, al cărui premier se confruntă cu un proces", aluzie la trimiterea în judecată a lui Victor Ponta.
"Ne-am fi aşteptat la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui prim-ministru este în prezent judecat", a spus şeful diplomaţiei ungare. "Suntem o ţară cu o istorie de peste o mie de ani şi care în decursul timpului a trebuit să-şi apere nu doar propriul teritoriu, ci şi pe al Europei de multe ori. La fel se va întâmpla şi acum, indiferent că ministrului român de Externe îi place sau nu", a adăugat Szijjarto.
În replică, Ministerul român de Externe arată într-un comunicat că "nu doreşte să comenteze noile declaraţii provocatoare ale ministrului de Externe ungar, care continuă seria de atacuri inacceptabile la adresa oficialilor români".
MAE român mai spune că "poziţiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare şi cunoscute şi sunt convergente şi cu alte poziţii exprimate la nivel european şi internaţional. Acestea vor fi reiterate oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe".
Decizia Ungariei de a ridica la graniţele cu vecinii săi garduri de sârmă ghimpată a tensionat relaţiile cu Serbia, Croaţia şi România. Demersul Budapestei a fost criticat de mai mulţi oficiali europeni.