Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alex Tspiras primeşte a doua şansă de la alegătorii greci

Syriza a câştigat alegerile parlamentare din Grecia şi ar urma să controleze 145 de mandate în viitorul legislativ.

Fostul premier grec Alexis Tsipras a anunţat o coaliţie cu foştii săi parteneri de guvernare Grecii Independenţi, pentru "a continua lupta de dragul oamenilor", scrie DPA în pagina online. Cu cea mai redusă rată de participare la vot din ultimii cel puţin 65 de ani, rezultatul asigură Syriza, partidul lui Tsipras, cu un nou mandat de a guverna ţara, pentru a implementa măsurile impuse de creditorii internaţionali.

"Am luptat împotriva unor puteri şi mai mari şi Syriza a dovedit că este prea dură pentru a muri, pentru că are legături profunde cu oamenii", a afirmat Tsipras în cadrul discursului de victorie, alături de liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos.

Grecii Independenţi (Anel) au fost partenerul de coaliţie al Syriza după ce partidul lui Tsipras a ajuns la putere pe un val de sprijin pentru platforma sa antiausteritate în ianuarie.

Partidul de extremă-dreapta Zori Aurii a obţinut 6,97% din voturi şi ar urma să aibă 18 parlamentari.

Mii de susţinători ai Syriza şi ai Grecilor Independenţi s-au reunit duminică seara la Atena pentru a sărbători victoria, agitând steagurile partidelor.

"Acest rezultat este un mesaj pentru Europa, că forţele de stânga sunt prezente şi că ele pot şi vor mişca lucrurile în următoarea perioadă", a declarat Kostas Tsipras, un oficial guvernamental şi văr al fostului premier.