Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teodor Atanasiu: Ar fi suficient un partid de mărimea UNPR ca moţiunea de cenzură să treacă

PNL începe luni discuţiile cu parlamentarii Puterii, pentru susţinerea moţiunii de cenzură, declară la RFI prim-vicepreşedintele liberal, Teodor Atanasiu. El spune că sunt şi parlamentari PSD, care "simt cum le fuge pământul de sub picioare".

Teodor Atanasiu explică motivele moţiunii de cenzură a PNL: "Pentru noi este foarte clar că domnul Victor Ponta şi-a pierdut autocenzura, deci nu mai sperăm să ia o decizie unilaterală de retragere din fruntea Guvernului, iar faptul că astăzi începe procesul dânsului, faptul că problemele juridice se acutizează, în loc să se îndepărteze de Victor Ponta ne-a dus la această decizie fermă de a încerca să-l înlăturăm din fruntea Guvernului României printr-o moţiune de cenzură".

Liderul liberal precizează că PNL va discuta "cu toate partidele politice parlamentare, inclusiv cu parlamentari de la Partidul Social Democrat, fiindcă această problemă de imagine pe care România o are cu Victor Ponta în fruntea Guvernului afectează pe toată lumea. Eu sunt convins că şi PSD se simte încorsetat în acţiunea politică de faptul că are un premier din sânul partidului, care are astfel de probleme. Problema lor este că nu ştiu cum să facă să scape de Victor Ponta şi să nu scape de Putere. Ei, asta-i problema pe care va trebui să şi-o rezolve singuri. Important este că toată lumea înţelege că Victor Ponta trebuie să plece, sper că şi cei din arcul guvernamental cu care începem discuţiile încă de astăzi".

"O să discutăm şi cu cei de la UNPR şi cu cei de la ALDE, din cercul Puterii şi bineînţeles cu cei de la UDMR şi PSRO, din Opoziţie. Sunt suficiente voturi la aceste partide ca o moţiune de cenzură să treacă. De asemenea, eu am încredere că sunt şi parlamentari PSD, care simt cum le fuge pământul de sub picioare şi văd cum pierd procente zi de zi cu Victor Ponta în fruntea Guvernului", spune liberalul.

 

Cum decurg de obicei negocierile din Parlament?

 

Teodor Atanasiu explică şi cum decurg de obicei negocierile cu parlamentarii Puterii, în cazuri de acest gen: "Sunt două tipuri de discuţii: unele care sunt instituţionale, adică se discută la nivelul conducerii partidelor politice şi altele care sunt discuţiile fireşti între parlamentari, legate de prieteniile care s-au sudat între ei în timpul mandatului, sunt parlamentari care provin din aceleaşi colegii, din aceleaşi judeţe, sunt parlamentari care se întâlnesc în diverse locuri şi au activităţi comune, sunt în aceleaşi comisii şi normal că discută, interacţionează între ei. Dar cele mai bune sunt discuţiile care se poartă cu conducerile partidelor, fiindcă acolo se pot lua decizii politice care să vizeze toţi parlamentarii unui partid".

Liberalul declară că "ar fi suficient un partid de mărimea UNPR-ului, lipsesc 40 şi ceva de voturi. Cei de la UNPR au peste 50, ALDE are 36, deci sunt suficiente voturi dacă unul dintre aceste partide plus câţiva parlamentari de la celelalte vin alături de noi".

PNL depune luni moţiunea de cenzură, prin care încearcă demiterea Guvernului, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie.