Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Papa Francisc, aşteptat în SUA

Papa Francisc soseşte astăzi în SUA, venind din Cuba. Este prima vizită a Suveranului Pontif în SUA, o vizită aşteptată cu mare interes şi pe agenda căreia figurează o serie de importante momente pastorale şi politice. 

Suveranul pontif va fi primit la Casă Albă şi se va adresa Camerelor reunite ale Parlamentului, dar vizita sa va include şi evenimente religioase cu o mare încărcătură simbolică, printre care o beatificare la Washington, şi o slujba în aer liber la Philadelphia la care se aşteaptă să participe un milion şi jumătate de credincioşi.

"Poziţiile Papei reflectă într-o măsură covîrşitoare intensul sau angajament personal într-o serie întreagă de tematici, în primul rînd dreptatea socială. Elocventă cu care exprimă această valoare, şi altele, inspiră milioane de persoane în America şi pretutindeni. Preşedintele Obama, care-l va primi cu mare căldură, în numele naţiunii, se bucură că se va întîlni a două oară cu liderul credincioşilor catolici pentru a discuta despre multe dintre valorile pe care cei doi le împărtăşesc", a precizat purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest.

Va fi, această întîlnire, a 29-a dintre un Pontif şi un preşedinte american. Prima, în 1919, într-un moment tulbure al istoriei, că şi acesta, a fost între Woodrow Wilson şi Benedict al XV-lea. Intiul Suveran Pontif care a călcat pe pămîntul Statelor Unite a fost Paul al VI-lea, acum aproape 50 de ani. Primul Papa invitat la Casă Albă a fost Ioan Paul al ÎI-lea, în 1979, în epoca preşedintelui Carter. Ioan Paul al ÎI-lea va fi cel care va stabili cea mai strînsă legătură dintre un pontif şi un lider american, cu succesorul lui Carter, Ronald Reagan, cu care s-a întîlnit în patru rînduri, un record. Anti-comunismul împărtăşit de cei doi a schimbat lumea. Este un model invocat cu multă speranţa în aceste zile de Executivul american. Relaţia dintre Francisc şi Obama, bazată pe o reală convergenţă de opinii asupra imigraţiei, inechităţii economice, schimbărilor climaterice, protecţiei mediului, pe armonie în abordarea unor dosare delicate de politică externă, are şi ea un potenţial enorm.

Care s-ar putea să rămînă doar atît, un potenţial. Preşedintele Obama evoluează, spre final de mandat, pe o scenă politică agitată, fragmentată ideologic.

"Din păcate, în SUA tindem să privim lucrurile prin lentile partizane: conservator, liberal, Republican, Democrat. Papa procedează altfel, el sparge toate aceste tipare şi rosteşte adevărul: respect pentru fiinţă umană, ridicarea din sărăcie a oropsiţilor care suferă atunci cînd acest respect nu există", consideră Mary Rice Hasson, expertă la Centrul de Etică şi Politici Publice din Washington.

Semnificativ în acest sens este faptul că în America poziţionările Papei în chestiuni sociale sau politice îi atrag o scădere de popularitate. Francisc a pierdut 17 puncte procentuale, de la nivelul de 76%, din februarie 2014 pînă-n iulie anul acesta. În rîndul conservatorilor, căderea este şi mai accentuată. Doi dintre cei şase candidaţi prezidenţiali de confesiune catolică, ambii Republicani, i-au cerut Suveranului Pontif să nu se implice în politică, iar un deputat Republican de Arizona intenţionează să boicoteze discursul din Parlament al Papei, despre care spune, "dacă se comportă că un politician de stîngă nu trebuie să se mire că este tratat că atare".

 
Radu Tudor, corespondent RFI, despre vizita Papei în SUA