Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Theodor Stolojan: Nu putem judeca Ungaria, care s-a trezit cu zeci de mii de imigranţi

theodor_stolojan_nu_putem_judeca_ungaria_trezit_zeci_mii_imigranti.jpg

Soldat ungar, lângă un gard de sârmă ghimpată, la graniţa cu Croaţia (Foto: Reuters/Bernadett Szabo)
Soldat ungar, lângă un gard de sârmă ghimpată, la graniţa cu Croaţia (Foto: Reuters/Bernadett Szabo)

Ungaria nu poate fi judecată pentru că a ridicat garduri la graniţe, pentru că acţionează preventiv. Iată ce spune la RFI europarlamentarul PNL, Theodor Stolojan, membru al grupului PPE din Parlamentul European.

Theodor Stolojan precizează că are "o părere puţin diferită". "În primul rând, Ungaria acţionează preventiv. Nu putem judeca Ungaria, în condiţiile în care Ungaria s-a trezit cu zeci de mii de oameni, care pătrund în această ţară. Imaginaţi-vă o clipă România în aceeaşi situaţie ca Ungaria, cu zeci de mii de oameni. Am auzit ieri declaraţia unui lider politic, că noi n-am face niciodată ce face Ungaria. Eşti obligat să-ţi protejezi populaţia, să-ţi protejezi ţara, în condiţiile unui eveniment neaşteptat, cu impact serios", spune deputatul european.

Întrebat de ce nu au ridicat garduri la graniţe şi alte ţări care s-au trezit cu zeci de mii de imigranţi, Theodor Stolojan a răspuns: "Bun, fiecare ţară acţionează... Iată, Croaţia acum, care la început era foarte deschisă la problemă, după cum ştiţi acum acţionează cu totul în alt fel, iată măsuri luate de Austria, iată probleme apărute în Germania, unde chiar în Cabinetul condus de doamna Merkel, miniştrii au păreri cu totul şi cu totul diferite despre cum trebuie soluţionată această problemă şi pe care le exprimă public. Problema nu este că Germania de exemplu nu are nevoie de forţă de muncă, aşa cum s-a exprimat, problema este că acest proces trebuie să fie ordonat, controlat, verificat, ceea ce nu este în prezent".