Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Geoană: România poate inclusiv să sesizeze CEJ sau CC pe tema imigranţilor

geoana_romania_poate_inclusiv_mearga_curtea_europeana_justitie_cc_tema_cotelor_imigranti.jpg

Imigranţi într-o barcă pneumatică defectă încearcă să ajungă în insula Kos din Grecia (Foto: Reuters/Umit Bektas)
Imigranţi într-o barcă pneumatică defectă încearcă să ajungă în insula Kos din Grecia (Foto: Reuters/Umit Bektas)

Bucureştiul are trei variante, după ce Consiliul JAI a decis ca România să primească în total peste patru mii de imigranţi: fie acceptă, încercând să obţină ceva în plus pe alt palier, fie sesizează Curtea Europeană de Justiţie şi Curtea Constituţională, fie organizează un referendum naţional. Declaraţiile au fost făcute la RFI de senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe.

Preşedintele Partidului Social Românesc spune că "la Consiliul JAI a fost un moment de-a dreptul penibil": "Niciodată din ce-mi aduc eu aminte şi nu cred că a existat până acum în istoria cel puţin recentă a UE o astfel de discuţie bazată practic pe impunerea unei soluţii (...). Niciodată nu-mi aduc aminte ca voinţa expresă a unor state membre să fie practic anulată prin votul celorlalte state membre, chiar dacă cei patru care s-au opus, inclusiv România, reprezintă o minoritate din punct de vedere al numărului de voturi şi al populaţiei pe care o reprezintă la nivel european".

Ce va face România? "Aici, lucrurile sunt destul de simple: fie acceptăm, încercând să obţinem ceva în plus pe alt palier, pe alte zone, să negociem un pachet care până la urmă să fie interesant, inclusiv dreptul de primă triere, adică să nu ne trezim cu cei care sunt deja pre-triaţi, unii i-au păstrat pe cei care sunt mai bine pregătiţi, mai puţin creatori de probleme şi noi să luăm pe cine nimerim. Sau un unghi juridic, în sensul îndreptării către Curtea Europeană de Justiţie şi de ce nu şi către Curtea Constituţională din România, pentru că există o prevedere constituţională care face referire la o speţă de acest gen. Sau există şi o variantă terţă, care evident este una ultra-extremă, gen Tsipras, să te întorci la popor pe un referendum la nivel naţional, pe un astfel de subiect", explică fostul şef al diplomaţiei române.

Mircea Geoană precizează că "pe plan intern, în mod evident, avem o prevedere constituţională care vorbeşte de faptul că statul român este inalienabil, are frontierele consfinţite prin lege organică şi că nu se pot strămuta populaţii străine pe teritoriul naţional (...). Şi la Curtea Europeană de Justiţie există argumente de natură juridică, legate de tratatele europene. Nu-i o problemă pentru un avocat de bună calitate, un avocat specializat în Drept european şi în drept naţional să găsească argumente puternice în favoarea unei astfel de situaţii. Dar până la urmă, alegerea e tot politică".