Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Tănase, demis de la şefia TVR. Irina Radu, validată interimar

Plenul Parlamentului a votat miercuri numirea Irinei Radu ca preşedinte interimar al TVR, cu 231 de voturi pentru şi trei împotrivă, în condiţiile în care PNL nu a participat la vot.

Preşedintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, a fost întrebată în timpul audierilor din Comisiile de cultură dacă în mandatul ei vor mai apărea ştiri "despre plagiatul domnului Oprea", ea spunând că nu va interzice nimic, iar ştirile vor depinde de "conştiinţa" jurnaliştilor.

Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins miercuri. Potrivit legii, Cosiliul de Administraţie şi preşedintele-director general, Stelian Tănase, se consideră demişi.

Stelian Tănase a declarat miercuri în Parlament că în timpul mandatului său la conducerea instituţiei a asistat la "nenumărate acţiuni" de imixtiune în politica editorială a televiziunii, care au afectat atât ratingul, cât şi situaţia economică a postului.

"Cred că o chestiune pe care nu o discutăm şi care este ca un schelet în dulap este în ce măsură este Televiziunea Publică sub control politic. Conform legii 41/1994, aşa este, TVR este sub control politic, prin desemnarea Consiliului de Administraţie şi chiar a preşedintelui-director general. Această situaţie trebuie să se schimbe. Am asistat într-un an şi jumătate la nenumărate acţiuni de imixtiune în politica editorială a televiziunii", a spus el.

Stelian Tănase a mai afirmat că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.

El a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţii, datoriile au crescut.

Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a luat un credit bancar, care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.