Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tudor Giurgiu la RFI: Discuţiile privind depolitizarea TVR sunt ridicole

Regizorul Tudor Giurgiu, fost şef al TVR

Televiziunea Publică a fost, este şi va rămâne politică în interiorul ei, spune într-un interviu la RFI regizorul Tudor Giurgiu, fost preşedinte-director general al TVR. El declară că lucrurile nu se vor putea schimba în fond, în condiţiile în care existenţa unor oameni în TVR este legitimată de "varii înţelegeri, prieteşuguri şi tot felul de coterii pe care le au cu politicienii". Să precizăm că raportul de activitate al TVR a fost respins miercuri de Parlament, lucru ce a dus la demiterea lui Stelian Tănase din fruntea instituţiei.

Tudor Giurgiu: Strategiile nu se pot aplica fără o voinţă politică, adică orice chestiune care ţine de la reducerea consistentă a numărului de angajaţi, până la eventuale creşteri de taxe, ele nu se pot face decât în măsura în care există voinţă politică. E clar că în momentul de faţă, mai mult decât acum zece ani, TVR nu poate să evolueze în nici o direcţie fără o asumare a oricărui tip de modificare, de schimbare de organigramă, de ce vreţi dvs., fără acordul şi fără un fel de binecuvântare politică.

 

Rep.: Liderii politici din Parlament susţin, cel puţin la nivel declarativ, o depolitizare a TVR-ului. Vi se par sincere aceste declaraţii?

T.G.: E ridicol ce aud, se vorbeşte de depolitizare dintotdeauna, dar Televiziunea Publică a fost, este şi va rămâne politică în interiorul ei. În primul rând, sunt realizatori, oameni de la Ştiri, care au parti-pris-uri politice, care au legătură şi ţin legătura cu politicienii, sunt invitaţi pe anumite criterii şi nu doar la emisiunile de ştiri. Deci nu există chestiunea asta! Dacă şi-ar fi dorit o Televiziune depolitizată, postul public ar fi arătat cel puţin cum arată Televiziunea Publică bulgară, care din păcate, ne dă clasă la nivel de conţinut, în primul rând, de calitate a programelor şi de profesionalism. Eu cred că e o marotă, povestea asta cu depolitizarea nu poate porni decât în măsura în care vor exista lideri politici suficient de responsabili pentru a-şi asuma în primul rând nişte decizii tranşante în ceea ce priveşte TVR-ul.

 

"Mulţi din TVR se fac preş cu orice nouă conducere"

 

Rep.: Separarea funcţiei de preşedinte de cea de director-general vi s-ar părea o idee bună?

T.G.: Separarea e foarte bună şi ar fi foarte bine dacă s-ar face, dar l-am ascultat recent şi pe preşedintele demis, domnul Tănase, sunt perfect de acord cu el când spunea că directorul general trebuie să fie un manager, selecţionat pe bază de concurs de proiecte şi pe baza unor strategii manageriale şi pe baza unei experienţe în domeniu, iar preşedintele Consiliului de Administraţie, laolaltă cu toţi ceilalţi membri trebuie să aibă o altă greutate şi în nici un caz (să nu fie) persoane provenind din interiorul Televiziunii în acest CA şi să aibă un rol de a da un overview asupra întregii activităţi din Televiziune şi de a putea să fie consultaţi şi de a-şi exprima părerile pentru eventuale derapaje faţă de misiunea pe care o are partea executivă în TVR.

 

Rep.: Din experienţa dvs. de fost preşedinte al TVR, cât contează imixtiunea politică şi cât contează jocurile interne din această instituţie mamut?

T.G.: Problema fundamentală ţine şi de calitatea şi de deontologia multora dintre cei care lucrează în TVR şi care se fac preş cu orice nouă conducere sau când simt că se apropie finalul, se duc la un alt partid politic. Adică în condiţiile în care ei ştiu că existenţa lor în TVR este legitimată de varii înţelegeri, prieteşuguri şi tot felul de coterii pe care le au cu oamenii politici, lucrurile nu se vor putea schimba în fond. Or da, într-adevăr, problema e la fel de toxică din ambele direcţii şi din interior, dar şi evident, influenţa care e făţişă din partea tuturor partidelor, care-şi imaginează că Televiziunea Publică e o televiziune de stat şi ca urmare, orice putere executivă poate face orice vrea, poate pune mâna pe telefon... Ei nu înţeleg ce înseamnă un post public de televiziune, ei nu înţeleg că e o diferenţă între a fi o instituţie de stat, să suni şi să spui, domnule, ce-ai făcut? Într-o Televiziune Publică nu poţi să faci ce a făcut generalul Oprea recent, dacă e adevărată povestea asta.