Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


New York-ul se pregăteşte de Adunarea Generală ONU

hoisie.jpg

Sediul ONU din New York

O zi extraordinară la New York, zi în care oraşul de pe Hudson este cu adevărat centrul lumii. Aproximativ 184 de şefi de stat, prim-miniştri şi demnitari de rang înalt s-au adunat la Sesiunea aniversară a Adunării Generale ONU, iar Papa Francisc îşi continuă acolo periplul american, cu o serie de evenimente la care vor participa zeci de mii de oameni. Forţele de ordine, care se pregătesc de luni de zile, desfăşoară efective şi mijloace excepţionale.

O zi superbă de toamnă în oraşul binecuvîntat de prezenţa pontificală dar tulburat, scos din ritmurile obişnuite de roirea coloanelor oficiale şi de obstacolele care împînzesc jumătatea de sud a insulei Manhattan, 24.500 de bariere şi garduri care s-ar întinde, cap-la-cap, pe aproape 60 de kilometri, 818 tone de blocuri de beton. Stratul uman al acestui dispozitiv de pază aliniază 1.773 de echipaje poliţieneşti auto şi helipurtate, centre mobile de comandă, trupe de intervenţie bacteriochimică, unităţi de elită cu lunetişti, şi amplasamente de supraveghere electronică.

Slalom pentru cei de rînd, linie dreaptă pentru puternicii zilei, care s-au adunat la Sediul ONU pentru a salva planeta, mediul, pînă în anul 2030. 193 de state membre urmează să parafeze o lista de 17 obiective de dezvoltare durabilă, un pact de responsabilitate.

În discursurile americane ale Papei, astăzi la ONU, ieri la Capitoliu în faţă Camerelor Reunite ale Parlamentului, protecţia mediului se află în centrul unui florilegiu de teme care au în comun ideea vieţii şi demnităţii umane ameninţate de forţe ce par din ce în ce mai greu de stăpînit. La Parlament, Sfîntul Părinte s-a ferit de termenul "schimbare climaterică", sau de altele care stîrnesc aici reflexe partizane, încercînd în schimb să-i provoace pe legislatori la pragmatism şi dialog.

"Lumea contemporană, cu plăgile ei deschise care-i afectează pe atîţia dintre fraţii şi surorile noastre, ne cere imperativ să luptăm împotriva oricărei forme de polarizare. În încercarea de a răpune inamicul exterior, putem sfîrşi prin a trezi duşmanul lăuntric. A imită ura şi violenţă tiranilor este metodă cea mai bună de a le lua locul" a spus Papa Francisc.

Vorbind ca un sacerdot, nu un politician, el a invocat "regula de aur" a lui "fă altora ce ai vrea să-ţi facă ei ţie", pentru a exorciza demonii dinlăuntru ce-i bântuie pe cei puternici, pentru a provoca o meditaţie politică, o analiză morală care să cuprindă şi subiecte de o mai mare urgenţă poate, precum sărăcia, clivajul socio-economic, migraţia.

"Omenirea se confruntă cu o criză a refugiaţilor de proporţii nemaîntîlnite de la al doilea război mondial încoace. Să nu ne lăsăm şocaţi de cifre, să-i privim ca pe nişte fiinţe umane pe care trebuie să le ajutăm cum ne pricepem, într-un mod uman, drept şi fratern. Să-i tratăm pe alţii cu pasiunea şi compasiunea cu care am dori să fim trataţi noi înşine; să oferim altora posibilităţile pe care ni le dorim nouă", le-a cerut legislatorilor Suveranul Pontif care a fost urmărit cu o reverenţă neobişnuită într-un for cunoscut pentru diviziunile sale partizane profunde.

Ziua pontificală, începută cu un moment "laic" - discursul de la tribuna Adunării Generale ONU - se încheie, precum cea de ieri, cu un eveniment religios: Liturghia de la marea sal[ de spectacole şi sport Madison Square Garden.

 
Radu Tudor, corespondent RFI la New York, despre discursul Papei Francisc la Capitoliu şi pregătirile în vederea Adunării Generale ONU