Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Succes electoral al forțelor secesioniste catalane

catalonia.jpg

Succes electoral al forțelor secesioniste catalane

Duminică seara s-a tras cortina peste alegerile regionale catalane. Scrutin în urma căruia separatiștii catalani au reușit să obțină o majoritate absolută în parlamentul regional, ceea ce le va permite să pună în aplicare un program politic care are ca principal obiectiv declarat obținerea independenței Cataloniei.

Peste 5.500.000 de catalani au fost chemați duminică la urne pentru a alege componența noului parlament regional. Cozi interminabile în fața secțiile de vot, înregistrându-se un  record absolut de participare cu o prezență la vot de peste 77%.

 Alegeri istorice în Catalonia, care au fost numite de către secesioniști ca fiind plebiscitare. Cel puțin teoretic, aceste alegeri au ca scop reînnoirea parlamentului regional, dar forțele secesioniste, care controlează de altfel executivul de la Barcelona, le-au numit plebiscitare, încercând să-i dea greutatea unui referendum privind independența, care mereu le-a fost refuzat de către Guvernul premierului Mariano Rajoy.

Coaliția  secesionista “Junts pel Sí”, adică “Împreună pentru Da” a participat la aceste alegeri cu un program electoral foarte clar prin care se angajează să proclame un stat catalan independent în următorii doi ani.  Alianța separatistă condusă de actualul președinte regional Artur Mas, care deja contabilizează câteva încercări frustrate de a organiza un referendum privind independența Cataloniei, pune accentul pe acest caracter  plebiscitar al scrutinului de duminică, dorind să obțină legitimitatea de care are nevoie pentru a lansa procesul secesionist pe care Madridul continuă să îl considere ilegal și neconstituțional.

De altfel, în ultima lună executivul de la Madrid a luat câteva măsuri cu caracter urgent, investind Tribunalul Constituțional cu noi atribuții care să-i permită sancționarea administrației de la Barcelona în cazul în care se lansează într-un proces unilateral de independenţă. De fapt chiar în această lună a blocat o lege adoptată de legislativul catalan, care ar fi trebuit să pună bazele unei trezorerii regionale.

Revenind la rezultatul alegerilor, trebuie remarcat faptul că forțele separatiste au câștigat majoritatea parlamentara de 72 de locuri dintr-un total de 135, obținând doar 48% din voturile exprimate. Nici această majoritate nu este foarte confortabilă, fiind împărțită între coaliția “Împreună pentru Da”, care are aproape 40%, şi Candidatura Unității Populare (CUP), o formațiune de extrema stânga care a refuzat să participe pe această listă, nefiind de acord cu continuitatea lui Artur Mas în fruntea guvernului regional, datorită scandalurilor de corupție în care este implicat.

 Marii  perdanți a scrutinului de duminică sunt partidele centrale care se pare  că nu mai reușesc să obțină încrederea electoratului catalan, Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy obținând doar 8% din voturi,  aproape jumătate față de alegerile anterioare.

O altă veste proastă pentru guvernul central de la Madrid a venit duminică  din Tara Bascilor, unde președintele basc, Iñigo Urkullu,  a declarat că guvernul pe care îl conduce lucrează la un proiect de organizarea unui referendum privind independența acestei regiuni.

 
Mugur Chiujdea, corespondent RFI în Spania