Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi plină la Naţiunile Unite

un.jpg

Adunarea generală a ONU. Sala de dezbateri
Sursa imaginii: 
un.org

Zi plină astăzi la Naţiunile Unite, forul internaţional chemat să reafirme rolul şi importantă diplomaţiei, a dialogului şi cooperării în soluţionarea marilor probleme globale, de la încălzirea climaterică şi sărăcie la terorism şi stările de conflict din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Conversaţia de la ONU a fost impulsionată de prezenţa şi mesajul mobilizator al Papei, care a părăsit SUA ieri seară.

Prezenţa Suveranului Pontif, în săptămâna care a trecut, la Casă Albă, la Capitoliu şi la tribună ONU, a readus în prim plan un mănunchi de teme pe care nici un politician nu le poate articula cu atîta claritate şi autoritate. Ieri seară, la puţin timp înaintea plecării, Papa Francisc s-a referit încă o dată, în homelia de la finele Întîlnirii Mondiale a Familiilor de la Philadelphia, la conexiunea dintre respectul faţă de mediu, demnitatea umană, şi urgenţă ieşirii din cercul vicios al urii şi conflictului.

“Casă noastră comună nu mai poate tolera dezbinarea. Este nevoie, urgent, s-o protejăm, şi asta cere, printre altele, să ne unim, întreagă familie umană, în scopul dezvoltării durabile şi integrale. Copii noştri să găsească în noi modele de comuniune, nu vrajba. Lumea e obosită de atîtea noi diviziuni, atîtea noi forme de ruptură. D-zeu să va dăruiască fiecăruia dintre voi miracolul iubirii pentru propria familie şi pentru toate familiile lumii”.

Preşedintele Obama reia, cu uneltele liderului celei mai mari puteri donatoare şi umanitare a planetei, această demonstraţie a necesităţii de a rezolva chestiunea subdezvoltării.

“Reafirmăm că sprijinul pentru dezvoltare nu-i filantropie, ci una dintre cele mai înţelepte investiţii pe care o putem face în propriul nostru viitor. Absenţa dezvoltării, lipsa educaţiei, serviciilor şi speranţei, alimentează tensiunea, conflictul şi instabilitatea în atîtea părţi ale lumii. Am credinţă profundă că multe dintre conflictele, crizele refugiaţilor şi intervenţiile militare de-a lungul anilor ar fi putut fi evitate dacă naţiunile ar fi investit cu adevărat în locuitorii lor, şi dacă cele mai bogate ţări ale planetei ar fi fost partenere mai bune pentru cei care încearcă să se ridice din sărăcie”, a considerat şeful Executivului american în discursul ţinut în cadrul Conferinţei Asupra Dezvoltării Durabile, adăugînd, “Nu e o coincidenţă că jumătate din numărul celor extrem de săraci trăiesc în locuri afectate de violenţă şi conflict. Aproximativ 60 de milioane de persoane sunt dizlocate, majoritatea în Africa şi Orientul Mijlociu. Investiţiile în dezvoltare trebuie însoţite de un serios efort diplomatic şi de reconciliere pentru a pune capăt conflictelor care destramă societăţi”.

Două dintre aceste conflicte, cel din Ucraina şi cel din Siria, se vor află în centrul discuţiilor pe care preşedintele Obama le are astăzi cu omologul său rus. Mâine, liderii prezenţi la New York, inclusiv cel american, se întâlnesc în cadrul Conferinţei privind Lupta Împotriva Statului Islamic şi Extremismului Violent.

 
Corespondenţa de la New York semnată de Radu Tudor