Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj: ”Noi nu ne gândim la Europa sau Rusia. Vrem să facem ordine aici în R.Moldova”

După un amplu protest desfășurat, duminică, de formațiunile pro-ruse, Partidul Socialiștilor și Partidul Nostru, la care cetățenii au pledat pentru demisia mai multor șefi de instituții, alegeri parlamentare anticipate și demisia conducerii țării în cel mai scurt timp,oamenii au continuat să-și instaleze corturi în fața clădirii Parlamentului, dar și în imediata apropiere, în fața sediului Ministerului Agriculturii. Cetățenii, susținători ai partidelor de stânga sunt deciși să protesteze până când ”Moldova va avea o altă conducere și o apropiere mai mare de Rusia și Uniunea Vamală”.

În fața Parlamentului este format un adevărat orășel al corturilor. Organizatorii asigură protestatarii cu mâncare, băuturi calde, saltele gonflabile și corturi spațioase.Luni la prânz corturile erau aproape goale întrucât protestatarii, într-un număr nu foarte mare, urmăreau pe un ecran imens, instalat în fața Legislativului o conferință video la care vorbeau mai mulți experți, dar și liderul socialiștilor, Igor Dodon și cel al Partidului Nostru, Renato Usatîi despre nereușitele R.Moldova la un an de la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. Preşedintele Partidului Socialiştilor a declarat astăzi că Acordul de Asociere nu trebuia să fie semnat fără a consulta opinia poporului în cadrul unui referendum. Dodon s-a referit și la situația, așa cum a calificat-o dezastruoasă din țară, după dispariția unui miliard de euro din sistemul bancar.

 

Vom asta aici în corturi până când guvernarea nu își va da demisia și nu vor fi desfășurate alegeri directe ale președintelui țării.Petrecem timpul aici foarte bine, ne jucăm, ne distrăm, stăm și peste noapte aici”, îmi spune o tânără venită la protestele socialiștilor.

 

”Ne-am săturat, nu mai avem cu ce să hrănim copiii, nu avem un loc de muncă, salarii. De greutăți nu-mi este frică.Protestatarii din fața Guvernului se gândesc la geopolitică, nu la popor.Noi aici ne gândim doar la una, nu la Europa sau Rusia. Noi ne gândim că aici pe loc trebuie să facem ordine, aici în țară și apoi mergem la vecini”, ne spune un alt protestatar, care tocmai își mătura cortul.

 

Pe Elena am zărit-o, așezată pe un scaun, lângă cortul său și afirmă că nu va pleca din centrul orașului, până nu va obține dreptatea.”Vom rămâne aici cât va fi nevoie. Eu sunt împreună cu socialiștii și sunt multumită că în sfârșit avem un lider care este preocupat de soarta oamenilor. Am răbdat până acum, dar nu mai putem suporta indiferenta autorităților. Ne bucurăm că sunt așa lideri ca Igor Dodon sau Renato Usatîi, care își bat capul pentru popor. Sunt foarte buni organizatori, avem condiții bune aici. Protestăm fie să-și dea demisia actuala conducere sau să se întoarcă spre problemele oamenilor”.

 

Trebuie spus că, în timp ce socialiștii și-au instalat de câteva zile corturile în ”Orășelul Victoriei”, în Piața Marii Adunări Naționale, deja pentru a patra săptămână oamenii dorm în corturi, într-un ”Orășel al Demnității”, protestând față de ilegalitățile conducerii țării. Pe Ian Rapovil l-am găsit astăzi în tabăra socialiștilor, deși spune că a început să protesteze alături de cei de la Platforma Civică Dreptate și Adevăr.Aflu că anume sloganurile unioniste l-a deranjat și a renunțat la protestele din PNAM. ”Prima zi am mers la celelalte proteste, dar după ce am văzut drapelele României, am renunțat. Am vrut să ies pentru problemele poporului, pentru dreptate, dar văzând geopolitica, unirea cu România cum este promovată, nu am nimic contra României, dar avem o țară independentă. Atitudine aici față de oameni e alta. Spre exemplu, domnul Usatii sta aici și zi și noapte”.

 

Am mers la prânz să văd ce fac și protestatarii din fața Guvernului, în PNAM, nu departe de Parlament. Seva Cibotari tocmai își instala un cort. L-am întrebat ce crede despre protestele socialiștilor. ”Noi reprezentăm poporul aici în Piața Marii Adunări Naționale, ceilalți sunt conduși de partidele pro-ruse.Dodon, fost deputat comunist, a fost la guvernare și nimic nu a făcut.Noi nu îl susținem. Duminică au protestat, au trecut pe aici prin piață încolonați, mai târziu, mai mulți protestatari supărați că nu au primit banii promiși, au aruncat mai multe drapele ale R.Moldova lângă Arcul de Triumf și au plecat. Noi le-am instalat aici la noi. Nu ne este frică de provocări. În 1992, am luptat pentru o țară independentă, pentru o țară prosperă, pentru o țară europeană, dar am ajuns la ceea ce se vede”.

 

Duminică, 4 octombrie, când se va împlini exact o lună de la începutul protestelor non-stop, desfășurate de Platforma Civică Dreptate și Adevăr, este anunțată un nouă manifestație de amploare în Piața Marii Adunări Naționale. Printre revendicările protestatrilor se înscriu și în continuare demiterea din funcţii a conducătorilor şi oficialilor instituţiilor responsabile pentru admiterea “furtului secolului”, investigarea, condamnarea vinovaţilor şi recuperarea banilor furați, neadmiterea categorică a transformării miliardului furat în datorie de stat, ceea ar însemna impunerea unei poveri fiscale enorme cetățenilor simpli.De asemenea, manifestanții cer demisia şefilor de instituţii care ”mimează lupta cu corupţia, blochează reformele, distrug statul de drept, deservesc interesele personale ale oligarhilor de la putere”, demisia Președintelui Nicolae Timofti, ”pentru neexercitarea atribuțiilor de serviciu și complicitate la capturarea statului”. Oamenii își doresc alegerea președintelui Republicii Moldova de către întreaga populație și alegeri anticipate cel târziu la începutul lunii martie 2016, precum și instituirea unui guvern al încrederii naționale pentru ogranizarea și desfășurarea alegerilor libere anticipate.