Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama – Putin, o întâlnire cât un meci de fotbal. Cu ce concluzii?

obama-putin2.jpg

Obama – Putin, o întâlnire cât un meci de fotbal. Cu ce concluzii?

Barack Obama şi Vladimir Putin s-au întâlnit ieri seară la sediul Naţiunilor Unite din New York. În centrul convorbirilor, care au durat 90 de minute şi s-au încheiat fără un comunicat comun, s-a aflat criză din Siria. Ambele părţi au caracterizat discuţiile drept "constructive şi sincere". SUA şi Rusia sunt de acord în ce priveşte urgenţa combaterii şi eliminării Statului Islamic, dar au păreri diferite despre soarta politică a preşedintelui sirian Assad.

Speranţele erau mici, semnele nu prea bune. Miniştrii de externe, Kerry şi Lavrov, nu realizaseră mare lucru în faza preparatorie a convorbirilor, iar ieri cei doi lideri au arătat în cîteva rînduri, în vorbe şi gesturi, că răceală bilaterală persistă.

Ziua a început cu un duel retoric la tribuna Adunării Generale.

“Recunoaştem că Rusia şi Ucraina au o istorie comună complexă şi profundă, dar nu putem sta deoparte când integritatea şi suveranitatea unei ţări sunt încălcate flagrant. Dacă i se poate întîmpla fără consecinţe Ucrainei, i se poate întâmplă oricărei naţiuni prezente aici la ONU. De asta am sancţionat Rusia, noi şi partenerii noştri, nu din vreo dorinţa de a reînvia Războiul Rece”, a precizat şeful Executivului American.

Replică liderului de la Kremlin a fost previzibilă.

“Ştim cu toţii că la sfîrşitul Războiului Rece a apărut în lume un singur centru de dominaţie. Cei care s-au trezit în vîrful piramidei se cred atât de tari şi excepţionali încât îşi închipuie că ştiu mai bine decît oricine ce-i de făcut”

Siria este arena pe care Kremlin-ul a ales-o pentru a-şi arăta noile ambiţii, noul statut. O face pe multiple planuri, în ceasul al 13-lea al tragediei, impunând o tactică diferită care accentuează, deliberat şi provocator pentru Occident, sprijinul vechi şi constant al Moscovei pentru dictatorul de la Damasc.

“Cred că este o mare greşeală să nu cooperezi cu guvernul sirian, cu forţele sale armate care înfruntă eroic terorismul. Ar trebui recunoscut în sfîrşit că numai armata lui Assad şi miliţiile kurde lupta cu adevărat împotriva Statului Islamic şi altor grupări teroriste din Siria”, a punctat Vladimir Putin, care s-a insinuat, într-un moment ideal din punctul său de vedere, într-o criză pe care Statele Unite s-au arătat incapabile s-o rezolve.

“Nu există cruţare pentru un cult apocaliptic precum ISIS. Puterea militară este necesară, dar nu suficientă. SUA sunt gata să conlucreze cu orice naţiune, inclusiv Rusia şi Iran, pentru a soluţiona conflictul. Dar trebuie admis că după atîta vărsare de sînge, după atîta măcel, nu putem reveni la situaţia dinainte de război. Să fim realişti: un compromis va fi necesar pentru a încheia ostilităţile şi stârpi Statul Islamic. Acelaşi realism însă impune o tranziţie ordonată de la Assad spre un nou lider”, a subliniat Barack Obama.

Dacă necesitatea şi urgenţa de a distruge Statul Islamic o impune, rămînerea la putere a lui Assad pe termen scurt şi mediu este un preţ pe care Occidentul va trebui să-l plătească.

Corespondenţă de la New York semnată de Radu Tudor