Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moţiunea de cenzură a fost respinsă

motiunea_cenzura_fost_respinsa.jpeg

Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament.
Moţiunea de cenzură a fost respinsă de Parlament.

Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a căzut. Au fost doar 207 voturi "pentru" şi opt "împotrivă", în condiţiile în care parlamentarii Puterii nu au participat la vot. Pentru adoptarea moţiunii ar fi fost nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 de voturi.

Premierul Victor Ponta a declarat în timpul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură a PNL că demersul Opoziţiei nu critică în nici un fel activitatea Guvernului, care este lăudată inclusiv de preşedintele Klaus Iohannis, astfel încât acţiunea liberalilor nu este decât "o şmecherie politică".

"Dincolo de o serie de jigniri, invective, cu care m-am obişnuit de altfel, nu există azi în faţa dumneavoastră nici un fel de critică adusă actului de guvernare. Nu există astăzi în faţa dumneavoastră nici un fel de opinie a Opoziţiei despre cum se desfăşoară actul de guvernare şi bineînţeles în faţa dumneavoastră nici o soluţie în cazul, sigur, improbabil, în care moţiunea trece (...). Demersul de azi al Opoziţiei este doar o şmecherie politică prin care să spui asta e, nu mai avem ce face până la anul, îi lăsăm pe ceilalţi să guverneze", a spus Victor Ponta.

De partea sa, copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a declarat că nu se bucură de răul lui Victor Ponta şi că omeneşte îl înţelege, el replicând acuzaţiilor aduse de premier şi spunându-i că el l-a scos din politica înaltă în noiembrie anul trecut.

"Nu mă bucur de răul nimănui, fie el cel mai aprig adversar politic. Nu-mi face nici o plăcere situaţia dificilă a domnului Ponta, nu-l consider nici vinovat, nici nevinovat. Doar justiţia va hotărî asta şi nu-l judec eu în locul justiţiei, deşi l-aţi văzut cu ce aroganţă a dat verdicte în cazul unor colegi privind situaţia în care se află", a spus Blaga.

La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că formaţiunea politică pe care o conduce va vota moţiunea de cenzură, adăugând că vrea să creadă "că nu se pune problema răzbunării politice din cauza unui vot exprimat în Parlament".

"Membrii grupurilor parlamentare ale UDMR de data aceasta vor vota împotriva Guvernului. În acelaşi timp, votul nostru nu este şi nu trebuie considerat de cenzură, ştiu că trăim vremuri când nuanţele nu îşi găsesc sau îşi găsesc foarte greu locul, lucrurile se văd în alb şi negru, mesajele politice sunt extrem de simplificate, fără nuanţe, fără detalii, dar realitatea niciodată nu este aşa, moţiunea de cenzură ca instrument constituţional şi democratic trebuie să se îndrepte împotriva Guvernului şi nu împotriva unui singur membru, fie şi el primul dintre miniştri", a explicat Kelemen Hunor.