Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia anunță intensificarea atacurilor în Siria. Rebelii susțin că au doborât un avion rus

bombardament_siria.jpg

Kremlinul a publicat poze cu obiectivele lovite în Siria
Kremlinul a publicat poze cu obiectivele lovite în Siria
Image source: 
REUTERS/Ministry of Defence of the Russian Federation

Atacurile aeriene ruse în Siria vor dura 'trei-patru luni' și se vor intensifica. Anunţul a venit, vineri, de la un oficial rus, la scurt timp după ce Pentagonul a anunţat că SUA și Rusia au purtat primele discuții pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria. Pe teren, bombardamentele aviaţiei ruse continuă. La fel, şi apelurile internaţionale ca raidurile aeriene să nu vizeze alte poziţii decât cele ale grupării SI, după cum a declarat şi preşedintele francez, Francios Hollande. La rândul lor, rebelii sirieni, ţinte ale bombardamentelor ruse, susţin că au doborât un avion de luptă al Kremlinului.

ACTUALIZAREOrașul sirian Raqa, fief al grupării jihadiste Statul Islamic, a fost bombardat, vineri, de aviația rusă. Informația oferită de armata rusă vine în contextul înmulțirii apelurilor ca raidurile rusești să nu îi mai vizeze pe rebelii din Siria care luptă împotriva regimului Assad, ci pe jihadiștii grupării SI.

.................................................................

Rusia îşi continuă raidurile aeriene în Siria, deşi, cel puţin deocamdată, nu este clar pe cine vizează bobardamentele sale. Occidentul, ultima dată prin vocea liderului de la Paris, Francois Hollande, sugerează că forţele rebele care se opun lui Bashar al-Assad ar fi ţinta numărul unu, în timp ce Moscova susţine că atacurile sale sunt îndreptate asupra grupării SI.

Cert este că “operaţiunile aeriene ruse în Siria vor dura 'trei-patru luni' și se vor intensifica”, după cum a declarat președintele Comisiei pentru afaceri externe din camera inferioară a parlamentului federal rus, Aleksei Pușkov.

Între timp, americanii şi ruşii au anunţat primele discuţii de natură militară dintre cele două state cu scopul evitării unor incidente între forțele aeriene ale celor două țări în Siria, şi americanii efectuând raiduri aeriene în cadrul coaliţiei militare internaţionale formate împotriva jihadiştilor din gruparea SI.

Pe de altă parte, forţele rebelilor care se opun regimului Assad susțin că ar fi doborât un avion militar rusesc, dar Kremlinul nu a comentat deocamdată informația. Insurgenţii au publicat pe internet o înregistrare video care, susţin ei, ar prezenta doborârea unui avion de vânătoare rus Su-25.

În fine, o informaţie care, dacă se conformă, ar complica mult situaţia din regiune, a fost lansată, vineri, de Reuters, care citează surse libaneze: sute de soldaţi iranieni ar fi intrat în Siria în ultimele zile și se vor alătura forțelor guvernamentale pentru o ofensivă terestră împotriva rebelilor susținută de raiduri aeriene ruse.