Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titus Corlăţean: Dosarul Schengen trebuie atacat în plan bilateral, la nivel politic înalt

Faptul că la reuniunea miniştrilor de Interne din UE de joi de la Luxemburg nu se va discuta despre aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu este chiar o surpriză, în contextul bulversării la nivel european din cauza valului migratoriu fără precedent. O spune la RFI senatorul PSD, Titus Corlăţean, preşedintele comisiei speciale a Parlamentului pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

Titus Corlăţean declară că "acest dosar riscă să devină din păcate pentru România o poveste fără sfârşit. Asta înseamnă că nu a existat un consens sau o unanimitate pentru înscrierea pe ordinea de zi finală a acestui subiect. Până la urmă, în contextul actual generat de această bulversare la nivel european din cauza valului migratoriu fără precedent pe care îl cunoaştem, n-ar trebui să fie chiar o surpriză".

"Din păcate, fereastra de oportunitate care apăruse, spun eu, din nou, în prima jumătate a acestui an, datorită evenimentelor cunoscute, a generat multă bulversare această evoluţie, a generat mutaţii la nivelul poziţiilor unor capitale pe tema de ansamblu legată de Spaţiul Schengen şi am auzit voci politice importante în Uniunea Europeană, care puneau sub semnul întrebării existenţa însăşi a Spaţiului Schengen. Aşa că nu este chiar o surpriză", spune fostul ministru de Externe.

 

"Este bine că s-a evitat o discuţie directă"

 

Subiectul aderării României şi Bulgariei nu a fost introdus pe agenda reuniunii de joi a miniştrilor europeni de Interne. "În general, practica în astfel de reuniuni este ca atunci când ştii dinainte că există consens, atunci se poate introduce fără vreo surpriză punctul pe ordinea de zi. Din moment ce nu s-a introdus, lucrurile erau clare şi este bine că s-a evitat o discuţie directă, în care să apară şi contradicţii pe diferitele poziţii", explică Titus Corlăţean.

Senatorul PSD precizează că "Ministerul Afacerilor Interne şi-a făcut datoria, Ministerul de Externe şi-a făcut datoria, Guvernul, Administraţia Prezidenţială. Este clar însă că lucrurile trebuie atacate, discutate în plan bilateral la nivel politic înalt şi rezolvate pe acest palier (...). Este necesară o bună coordonare la nivelul preşedintelui, primului-ministru, în primul rând, pentru că acolo este vorba de o acţiune politică la nivel înalt pe lângă şefii de stat şi şefii de guverne".

România nu va intra în Spaţiul Schengen nici după întâlnirea miniştrilor europeni de Interne din această săptămână, a dat de înţeles recent premierul Victor Ponta. Joi, pe opt octombrie, are loc o reuniune la Luxemburg, dar subiectul aderarii României şi Bulgariei nu va figura pe agendă.