Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Extinderea Spațiului Schengen, amânată din nou

schengen_-_aeroport.jpg

Subiectul extinderii Schengen figura în proiectul agendei miniṣtrilor de interne, dar a fost retras
Subiectul extinderii Schengen figura în proiectul agendei miniṣtrilor de interne, dar a fost retras

România nu va intra în Spațiul Schengen nici după întâlnirea miniștrilor de interne europeni din această săptămână – este ceea ce dă de înțeles premierul Victor Ponta. Joi, pe 8 octombrie, are loc o reuniune la Luxembourg, dar subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație nu va figura pe agendă.

România ar fi dorit discutarea subiectului în cadrul reuniunii din 8 octombrie. El figura în proiectul agendei miniṣtrilor de interne, dar a fost retras.

Subiectul nu este unul tehnic, aṣa cum ar trebui să fie, ci unul politic. Olanda, Germania sau Finlanda se opun în continuare primirii unor tări considerate prea corupte pentru a face parte din acest club.

In plus, a mai aparut ceva : sub presiunea fără precedent a migraṭiei,  statele membre Schengen se gândesc mai degrabă la o reformă ṣi în niciun caz la primirea de noi membri.

In aceste condiṭii ṣi ṣtiindu-se deci că poziṭia statelor care se opun aderării române ṣi bulgare nu s-a schimbat, România preferă să mai aṣtepte si sa nu forteze trecerea subiectului pe agenda discutiilor. Bucurestiul evita astfel un vot, care ar fi fost negativ, si ar fi creat si mai multe dificultati.

Tehnic vorbind, România ṣi Bulgaria ar putea fi primite în Spaṭiul Schengen într-o prima etapa doar cu porturile ṣi cu aeroporturile. Aderarea frotierelor terestre ar urma într-o a doua fază.

Pentru prima etapă, aderarea e  posibilă doar la 31 octombrie sau 31 martie când, datorită schimbării de oră (pentru trecerea la ora de iarnă sau de vară), aeroporturile au ceea ce se numeṣte "ora goală". Atunci, traficul aerian al noilor membri Schengen se sincronizează cu restul.

Cum subiectul nu va fi deci discutat la reuniunea din aceasta saptamana, chestiunea aderarii Romaniei la Schengen nu mai poate fi pusa pe agenda inainte de primavara anului viitor.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, despre extinderea Schengen